Mihailo: Beogradski popovi prijetnja narodnosti i državnosti CG
Mitropolit Mihailo

Mihailo: Beogradski popovi prijetnja narodnosti i državnosti CG

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo, pozvao je državnu administraciju da ne raspravlja o državnoj imovini sa Beogradskom patrijaršijom.

On je saopštio i da su "beogradski popovi prijetnja narodnosti i državnosti Crne Gore".

Mihailo je podsjetio kako su nadležni državni organi utvrdili i potvrdili da je ikona Filermosa pokretno kulturno dobro u vlasništvu države.

"Koristeći se izvjesnim pravnim propustima napravljenim tom prilikom, Cetinjska filijala Beogradske patrijrašije i manastir Ostrog, doveli su u pitanje takvo rješenje. Zbog toga je u Ministarstvu kulture vođena usmena rasprava, na kojoj su učestvovali predstavnici Narodnog muzeja, toga Ministarstava i Beogradske patrijaršije. Pitam se zašto, i s kim to razgovaraju, kad su manastir Ostrog, Cetinjski manastir i ikona Filermosa u državnome vlasništvu", saopštio je Mihailo, prenosi portal Rtcg.

Ocijenio je da je protivustavno "da državna administracija raspravlja o sopstvenim vlasničkim pravima nad njima sa predstavnicima starnih pravnih lica, koji stoluju u ova dva državana manastira".

"Pa joj još i osporavaju vlasništvo, i manastira i Filermose, u korist Beograda. Neodgovorna administracija, iako, očito nesvjesno, sarađuje s našim neprijateljima iz Beogradske patrijaršije, koja je oličenje okupacijske vlasti, treba da se pozove na odgovornost zbog takve politike. Jer su beogradski popovi prijetnja narodnosti i državnosti Crne Gore. Osporavaju i otimaju našu kulturnu baštinu, uključujući i Filermosu, tako dovodeći u pitanje naš kulturni i nacionalni identitet", saopštio je Mihailo.

On tvrdi da mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, svojom voljom "pokorava sve crnogorske institucije i dominira njima".

"Direkno poriče naše istorijske veze, i s domovinom i kulturnom baštinom, koje ima samo jedan cilj - da nas liši nacionalnoga dostojanstva, i u konačnici države. Između ostaloga, na raspravi je Patrijaršija nemušto predložila da zajedno s crnogorskom državom grade, vele, zavjetni hram Svete Trojice, u kome bi se smjestila ikona Filermosa, i preostale dvije svetinje koje se čuvaju u Cetinjskome manastiru - čestica Časnoga Krsta i ruka Jovana Krstitelja. Planiraju ga iznad Cetinjskoga manastira, srca Cetinja i Crne Gore, da bi unizili simbol moći i snage naše države, što on jeste, i što je za nas neprihvatljivo, i oduprijet ćemo se tome naumu svim demokratskim sredstvima. Takva politika administracije, zabrinjava našu Crkvu, zbog njenog bića utemeljenog u jevanđelju i identiteta crnogorskoga naroda, čija je duhovna okosnica", rekao je Mihailo.

Država, kako je saopštio, mora da štiti crnogorsku kulturnu baštinu i Crnogorsku crkvu, "koja oličava suverenitet i integritet ove zemlje, u ime Crnogoraca koji su je zasnovali, branili i odbranili, i u ime njihove kulture i imena".

Izvor:rtcg.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.