Facebook lansira Messenger za djecu od 6 godina
Ilustracija

Roditelji da odluče sa kim će im djeca komunicirati

Facebook lansira Messenger za djecu od 6 godina

Nova verzija Facebook Messengera dozvoliće roditeljima da odluče sa kim će im djeca komunicirati.

Kompanija Facebook najavila je lansiranje aplikacije Messenger za djecu od šest godina, u pokušaju da zadovolji roditelje koji žele da im djeca budu bezbjedna na internetu, prenosi Financial Times.

Facebook Messenger za djecu, koji će prvo biti lansiran u SAD, dizajniran je sa kontrolama koje omogućavaju roditeljima da odlučuju sa kim će im djeca komunicirati na internetu.

Djeca će moći da ga koriste za gledanje video snimaka, fotografija, i edukativnih iskustava.

Iz kompanije kažu da reklame neće biti dozvoljene, kao ni dijeljenje podataka djece sa oglašivačima i glavnim sajtom.

Nova aplikacija pojavila se nedugo pošto je YouTube morao da se bori sa optužbama da je dozvolio objavljivanje neprikladnih video snimaka, koji uključuju djecu i komentare sa seksualnim konotacijama.

Veliki oglašivači poput kompanija Diageo, Mars i HP povukli su svoje reklame pošto su se pojavile pored tih snimaka. Takođe, YouTube pokušava da se izbori sa ljudima koji postavljaju nasilne video snimke koristeći crtane likove.

Iz kompanije Facebook kažu da će nova aplikacija biti pažljivo programirana da bi se potrudila da osigura da djeca nemaju pristup neprikladnim sadržajima. Na primjer, poruke u kojima djeca šalju nage fotografije biće skenirane.

Na glavnoj aplikaciji Facebook, kompanija se oslanja na to da će korisnici označiti sadržaj kao neprikladan, ukoliko prikazuje nasilje ili lažne vijesti.

Facebook se trudi da zadrži mlađe korisnike. Za tinejdžere, nedavno je pokušao, neuspješno, da kupi Snapchat, nakon čega je kopirao jednu od njegovih glavnih mogućnosti, Story, na Instagram i Facebook.

Iz kompanije kažu da neće biti automatskih prelazaka sa Messengera za djecu na regularnu aplikaciju kada djeca napune 13 godina, što je starosna granica za kreiranje naloga na ovoj društvenoj mreži.

"Imamo i priliku i obavezu da izađemo u susret roditeljima i njihovim potrebama", rekla je Antigona Dejvis, zadužena za globalnu bezbjednost u kompaniji Facebook i dodala da se kompanija konsultovala sa grupama roditelja i organizacijama koje su specijalizovane za bezbjednost djece dok je pravila aplikaciju.

N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.