Evo kako od gripa i prehlade može i srce da strada
Ilustracija

Studija pokazala

Evo kako od gripa i prehlade može i srce da strada

Virusne infekcije pogoršavaju koronarne bolesti. U najvećem broju slučajeva miokarditis ne ostavlja trajne posljedice, ali u slučaju jakih ili ponavljanih upala može doći do slabljenja srčanog mišića.

Studija sprovedena na univerzitetu u Sidneju pokazala je da se preležani grip i uopšteno respiratorne infekcije kod određenog broja oboljelih dovode u vezu sa nastankom infarkta srca.

Rizik se ne javlja samo tokom prvih sedam dana od početka infekcije, već traje i ako je infekcija bila prije mjesec dana. Naročito su u riziku pacijenti sa hroničnim oblikom srčane slabosti, jer u velikom procentu respiratirne infekcije uzrokuju i upalu srčanog mišića.

"Kod pacijenata sa hroničnom oblikom srčane slabosti, među najčešće uzroke pogoršanja simptoma oboljenja, što nerijetko dovodi i do njihove hospitalizacije, spadaju virusne infekcije disajnih puteva", kaže primarijus dr Olivera Đokić, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Najčešća posljedica virusa disajnih puteva je upala srčanog mišića ili miokarditis.

"U najvećem broju slučajeva miokarditis ne ostavlja trajne posljedice, ali u slučaju jakih ili ponavljanih upala, može doći do slabljenja srčanog mišića i "popuštanja" srca", kaže dr Đokić.

- Prvi klinički znaci bolesti počinju tako što se na respiratornu infekciju poslije desetak dana nadovežu bolovi u grudima, gušenje, aritmije, malaksalost i oticanje nogu. Pod velikim rizikom su pacijenti kojima je oslabljen imunitet usjled udruženih bolesti i oni sa nasljednom sklonišću za virusne infekcije srca, jer imaju veću gustinu receptora za viruse na srcu.

U slučaju pogoršanja bolesti neophodna je detaljna dijagnostika - fizikalni pregled, elektrokardiogram, rendgensko snimanje srca i laboratorijske analize, a po procjeni ljekara i dalja dijagnostika koja počinje ultrazvučnim pregledom srca.

Zbog rizika da grip ostavi posljedice na srce preporučuje se vakcinacija, pojačana higijena ruku, ishrana bogata voćem i povrćem i što više odmora.

"Vakcinacija starijih osoba može da bude manje efikasna u prevenciji bolesti, ali redukuje težinu kliničke slike i pojavu komplikacija za 50 do 60 odsto i zbog toga je veoma bitna", napominje ona.

Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.