Stoltenberg: Poštujemo što Srbija ne želi u NATO
Jens Stoltenberg

Nije prepreka za jačanje saradnje

Stoltenberg: Poštujemo što Srbija ne želi u NATO

Srbija je nezavisna, suverena zemlja, poštujemo njen stav da ne želi članstvo u NATO, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Kako kaže, to nije prepreka za jačanje saradnje Srbije i NATO.

"Ne razgovaramo o članstvu Srbije u NATO. Srbija je jasno stavila do znanja da to ne želi i NATO to poštuje", rekao je prvi čovjek NATO novinarima u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza.

Stoltenberg se na pitanje srpskih novinara u vezi sa ruskim humanitarnim centrom takođe pozvao na činjenicu da je Srbija suverena zemlja. 

"Srbija ima vojne vježbe sa Rusijom, ali i sa nama. Poštujemo njene suverene odluke", zaključio je šef NATO. 

Kako je rekao, Srbija je odlučila da bude neutralna i da teži članstvu u EU, a NATO to poštuje i podržava njen napredak na tom putu. 

"Srbija ne želi u NATO. Ali, za nas je potpuno normalno da imamo dobru saradnju i sa nekom zemljom iako ona ne želi u NATO", rekao je on i pods.etio na saradnju Alijanse sa Finskom, Švedskom ili Austrijom. 

On je podsjetio da se više puta sastao sa Aleksandrom Vučićem, i u vrijeme kada je on bio premijer i sada, kada je na funkciji predsjednika države. 

"Nastavićemo da jačamo saradnju", rekao je Stoltenberg. 

On se obratio novinarima uoči dvodnevnog sastanka šefova diplomatija država članica, na kojem će, kako je najavio, u fokusu biti jačanje saradnje NATO i EU, situacija oko Sjeverne Koreje, te borba protiv terorizma.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.