Ova biljka čini čuda za zdravlje žena!
Ilustracija

Ova biljka čini čuda za zdravlje žena!

Hajdučka trava, u narodu poznata i kao sporiš, spada u red najljekovitijih biljaka, koja izuzetno blagotvorno djeluje na sve ženske boljke.

Hajdučka trava je jedna od najvrjednijih ljekovitih biljaka, posebno aktuelna u zimskom periodu jer pomaže kod suzbijanja prehlade. Njeno drugo svojstvo, koje su iskusile mnoge žene, bez obzira na redovne ljekarske kontrole - hajdučka trava je odličan saveznik u borbi protiv gotovo svih ženskih oboljenja.

Ima dugu istoriju upotrebe u domaćoj medicini, naročito za rane, posjekotine i ogrebotine.

Primarne prednosti čaja od hajdučke trave leži u njegovoj sposobnosti da “otjera” i spreči prehladu da se u potpunosti razvije. Kolika je snaga hajdučke trave govori podatak da je, po predanju, još u trojanskom ratu, najveći grčki junak, Ahil, koristio ovu biljku za vidanje rana.

U narodnoj medicini Hajdučka trava ima izuzetno značajnu ulogu u lečenju ženskih boljki kao što su neredovne menstruacije, nepredvidivi valunzi i druge tegobe koje prate menopauzu, ali i upala jajnika, mioma i drugih bolesti materice, uključujući i najteža oboljenja.

Ova biljka sadrži materije koje povoljno deluju na želudačnu sluzokožu, pa se čaj preporučuje za bolji apetit, za ublažavanje i liječenje gastritisa, kolitisa i grčeva u želucu i crijevima. Kalijum kojim obiluje ova biljka podstiče rad bubrega, umiruje srce i ublažava simptome PMS-a.

Djeluje blagotvorno i u kod različitih krvarenja - u želucu, crijevima, krvarenja nosa, iz hemoroida, iskašljavanja krvavog ispljuvka, a veoma je efikasna i kod angine pektoris, reume i reumatskih bolova, bolesti slezine, jetre, pankreasa i kod žutice, piše 24.sata.hr.

Priprema čaja od hajdučke trave:

Kašičicu hajudučke trave prelijte šoljicom vrele vode, ostavite da odstoji oko 10 minuta, a onda procijedite. Nemojte piti više od dve šoljice dnevno.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.