Vlada Kosova usvojila izvještaj nove Komisije o demarkaciji sa Crnom Gorom
Ilustracija

Sporazum potpisan 2015. nije u skladu sa administrativnom linijom nekadašnje SAP Kosovo

Vlada Kosova usvojila izvještaj nove Komisije o demarkaciji sa Crnom Gorom

Vlada Kosova je danas usvojila izvještaj Komisije o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koji će zajedno sa Sporazumom potpisanim između Kosova i Crne Gore 2015. biti proslijeđen Skupštini Kosova na razmatranje.

Predsjednik te Komisije Špejtim Bulići  je, prezentujući izvještaj, kazao da je jednoglasno zaključeno da Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom potpisan 26. avgusta 2015. nije u skladu sa administrativnom linijom nekadašnje Socijalističke autonomne pokrajine Kosovo, prenosi Anadolija.

Bulići je kazao da su pronađeni nedostaci u radu predhodne Komsije i da je konstatovano da tokom pregovaranja sporazumu nije posvećena pažnja kredibilnim kartama za utvrđivanje administratno granične linije između Kosova i Crne Gore, iako su postojale. 

Član Komisije profesor Zejnulah Gruda je ocenio da je sporazumom o demarkaciji granice s Crnom Gorom koji je uradila predhodna Komisija bila ugrožena teritorijalna cjelina Kosova. Ocijenio je i da tokom rada bivše Komisije za određivanje granice sa Crnom Gorom nije uzeto u obzir međunarodno pravo, ni diplomatsko pravo, a posebno ne ugovorno pravo. 

Pred Vladom su govorili i  ostali članovi Komisije prezentujući, kako su kazali, kredibilne karte koje pokazuju da je granica između Kosova i Crne Gore bila na Čakoru. 

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je po dolasku na čelo Vlade Kosova početkom septembra kao svoju prvu odluku smijenio bivšu Komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i imenovao novu na čelu sa Bulićijem.

Kosovska opozicija, kada je u njoj bio i Ramuš Haradinaj, suprostavila se sporazumu iz 2015. tvrdeći da njime Kosovo gubi više od 8 hiljada ketara zemljišta uz granicu sa Crnom Gorom.

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom je uslov Kosovu za dobijanje liberalizacije viza od strane Brisela. Crnogorski parlament je taj Sporazum već ratifikovao.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.