Na sjeveru CG najviše snijega, Sarajevo rekorder od glavnih gradova
Foto:Anadolija

Zima na Balkanu

Na sjeveru CG najviše snijega, Sarajevo rekorder od glavnih gradova

Minusi i snijeg karakterišu vrijeme jutros u regionu a posebno je to izraženo u većem dijelu Bosne i Hercegovine, Srbije, sjevera Crne Gore i krajnjeg istoka Hrvatske.

Najveći sniježni pokrivač evidentiran je na sjeveru Crne Gore gdje su zabijelili i skoro svi gradovi. Tako je na Žabljaku visina snijega 75 centimetara, u Pljevljima 48, Plužinama 34, Kolašinu 32, Bijelom Polju 22, a u Beranama 20 centimetara. 

Bjelašnica sa 71 centimetrom izmjerenog snijega najviše je zabijelila u Bosni i Hercegovini. Na Ivan-sedlu je 46, a u Gacku 45 centimetara snijega, javlja Anadolija.

Interesantno je da je Sarajevo sa 39 centimetara snijega među glavnim gradovima rekorder na Balkanu. 

Na Romaniji, odnosno na Sokocu, izmjereno je 28 centimetara snijega, u Foči 22, a u Rudom 20 centimetara. 

Iako je snijeg registriran i u Srbiji, on je znatno manji od ostatka regije. Tako ga najviše ima na Zlatiboru, 40 centimetara, te na Kopaoniku 25 centimetara. 

U gradovima Srbije je nešto manje snijega te je sa izmjerenih 18 centimetara Sjenica najviše zabijelila, dok u Loznici ima 14, Valjevu 13, te Beogradu i Novom Sadu po devet centimetara. 

Snježno je i u Hrvatskoj, i to većinom na planinskim vrhovima, u Gorskom kotaru i na istoku Hrvatske. 

Najviše snijega ima na Zavižanu - 60 centimetara, a u Delnicama 19, te Ogulinu 10 centimetara. Na krajnjem istoku je znatno manji, pa je u Vukovaru registrovano šest, a u Vinkovcima svega dva centimetra snijega. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.