Od Bijelog Polja do Bioča vozio sa  4,70 g/kg alkohola u krvi
ilustracija

Glavni uzrok saobraćajnih nezgoda ljudski faktor

Od Bijelog Polja do Bioča vozio sa 4,70 g/kg alkohola u krvi

Neopreznost vozača, prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola, preticanje na neisprekidanoj liniji i u nepreglednim krivinama, glavni su razlozi najtežih saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima i povrijeđenim licima.

U prilog ovome svjedoče i podaci da su za 11 mjeseci ove godine crnogorski putevi odnijeli 61 život, a da je čak 9.218 vozača nađeno da voze pod dejstvom alkohola. 
Pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Nikola Janjušević za Pobjedu je kazao da to potvrđuju analize bezbjednosti saobraćaja.

- Postoje tri glavna uzroka izazivanja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, a to su: ljudski faktor, tehnička ispravnost vozila i stanje puta. Sve analize, nažalost, ukazuju da je glavni uzrok saobraćajnih nezgoda ljudski faktor. Naročito skrećemo pažnju da se poštuju ograničenja brzine, kao i da vozači ne konzumiraju alkohol. Veoma bitan segment u bezbjednosti drumskog saobraćaja je vezivanje sigurnosnih pojaseva – kaže Janjušević.

Policija je posljednjih godina, prema njegovim riječima, imala više akcija kako bi ukazala učesnicima u saobraćaju koliko je bitna upotreba sigurnosnih pojaseva u toku vožnje.

- Prije nekoliko godina dogodila se teška saobraćajna nezgoda, čeoni sudar, a u toj nezgodi smrtno su stradala tri lica, a dva lica su zadobila povrede. Dva lica koja su bila na prednjim sjedištima vozila bila su vezana sigurnosnim pojasevima i preživjela su, dok su tri lica koja su bila nevezana sigurnosnim pojasevima, iako su bila na zadnjem sjedištu vozila, smrtno stradala. To je jedan od primjera koji govori koliko je bitno vezivanje sigurnosnih pojaseva – ističe Janjušević.

- Zabrinjavajući podatak je da upravo mlađe osobe vrlo često čine najteže saobraćajne prekršaje kao što su enormno prekoračenje brzine i vožnja pod dejstvom alkohola. Po važećem zakonu, imamo kategorije „mladog vozača“ i „vozača početnika“. Mladi vozači su do 24 godine života, a vozač početnik je onaj koji ima manje od 12 mjeseci vozačkog iskustva. Mladi vozač i vozač početnik ne smiju upravljati vozilom na putu brzinom većom od 70 km/h i ne smiju upravljati motornim vozilom ako u organizmu imaju alkohola u bilo kojoj količini – kaže Janjušević.

Statistika, kako navodi, pokazuje da više prekršaja počine muškarci, ali ima i ne mali broj primjera kada i žene čine najteže saobraćajne prekršaje. Prema riječima Janjuševića, imaju mnogo primjera kada vozači pod dejstvom alkohola sjednu za volan, ne razmišljajući o najtežim posljedicama, a u prilog tome naveo je i podatak od prije godinu.

- Imali smo takoreći neslavnog rekordera koji je prije godinu vozio sa 4,70 g/kg alkohola u krvi, od Bijelog Polja do Bioča, gdje je kontrolisan i lišen slobode – kazao je Janjušević, dodajući kako je prava sreća da je ovaj vozač uspio da pređe toliku dionicu puta, a da ne izazove saobraćajnu nezgodu.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.