Večeras nebo osvjetljava Supermjesec, biće veći za 7 odsto
Foto: Tanjug

U ponoć će biti najsjajniji

Večeras nebo osvjetljava Supermjesec, biće veći za 7 odsto

Zaljubljenici u astronomiju od večeras mogu da uživaju u rijetkom Supermjesecu, jer će Zemljin satelit izgledati za oko 7 odsto veći i 15 odsto sjajniji od uobičajenog punog mjeseca.

Šta je tačno Supermjesec? Kako NASA objašnjava, Mjesec ima eliptičnu orbitu oko Zemlje i jedna strana je oko 48.280 kilometara bliža planeti od druge.

Kada se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju u tom perigeju, Mjesec može da se učini mnogo većim i sjajnijim, a ta pojava naziva se Supermjesec. U zavisnosti od toga odakle se posmatra, cijela pojava može prilično da se razlikuje.

Mjesec će biti najsjajniji u ponoć, kada je na najvišoj tački iznad horizonta.

Prošle godine, Mjesec je bio na najmanjoj udaljenosti od Zemlje još od 1948. godine, a ovo će se ponoviti tek 25. novembra 2034. godine.

Decembarski Supermjesec je tradicionalni poznat kao hladni mjesec, a najspektakularniji prizori su dok se mjesec rađa, pa vam savjetujemo da se sjutra probudite ranije nego inače. Neke prizore ne treba propustiti.

NASA je saopštila da je ovaj supermjesec prvi u trilogiji, jer nas 1. januara i 31. januara očekuju još dvije ovakve pojave.

Telegraf

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.