Mikić: URA podnijela dvije žalbe Ustavnom sudu zbog neosnovanih Rješenja DIK-a
Zoran Mikić

Prikrivaju pljačku izbora u Mojkovcu

Mikić: URA podnijela dvije žalbe Ustavnom sudu zbog neosnovanih Rješenja DIK-a

Građanski pokret URA danas je, poštujući zakonske rokove, elektronskim putem podnio dvije žalbe Ustavnom sudu Crne Gore na rješenja Državne izborne komisije koja se odnose na lokalne izbore u Mojkovcu, saopšteno je iz te partije.

Prva žalba koju su podnijeli, kako je pojasnio izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić, odnosi se na  rješenje Državne izborne komisije broj 408/2 kojim se neosnovano odbija Prigovor Građanskog pokreta URA na Rješenje Opštinske izborne komisije koja je onemogućila imenovanje opunomoćenog predstavnika liste GP URA u prošireni sastav Opštinske izborne komisije.

Mikić navodi da su ove institucije neosnovano odbile zahtjeve URA-e, i tvrdi da su selektivno primjenjivale Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Svoje tvrdnje iz URA-e potrepljuju podacima da je Državna izborna komisija za vrijeme oktobarskih parlamentarnih izbora 2016. godine na dan izbora imenovala jednog predstavnika u prošireni sastav DIK-a, a još 3 predstavnika nakon parlamentarnih izbora, što je potvrđeno Rješenjima DIK-a i navedeno u finalnom izvještaju CEMI-a o građanskom nadgledanju pralamentarnih i lokalnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine.

„Ovdje imamo očiglednu situaciju da DIK u periodu od godinu dana zauzima potpuno različite stavove za istu pravnu stvar. Odbijajući naš zahtjev OIK Mojkovac i Državna izborna komisija grubo su prekršili odredbe člana 26 Zakona o izboru odbornika i poslanika i poslali poruku da zakon nije isti za sve i da se selektivno primjenjuje u zavisnosti od situacija do situacije kako odgovara vladajućim strukturama“, naveo je Mikić.

Druga žalba koju su podnijeli Ustavnom sudu se odnosi na rješenje Državne izborne komisije o odbijanju Prigovora na regularnost izbora koju je DIK-u 30.11.2017. godine podnio nosialac izborne liste GP URA na izborima u Mojkovcu mr  Ivan Ašanin.

Iz URA-e su posebno naglasili odredebe člana 2 Ustava Crne Gore u kojem je propisano da: „Građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika. Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.“, kao i odredbe člana 45, stav 4 Ustava Crne Gore u kojem se kaže: “Izbori su slobodni i neposredni, a glasanje je tajno”.

“Imajući u vidu član 110 stav 2 Zakona o izboru odbornika, kao i  odredbe člana 97stav 1 Zakona o Ustavnom sudu, u drugoj tužbi, tražili smo od Ustavnog suda da poništi Rješenje Državne izborne komisije broj 409/2 i usvoji Prigovor na regularnost izbora koji je Državnoj izbornoj komisiji  30.11.2017. godine podnio Građanski pokret URA – odnosno ovlašćeni predstavnik izborne liste mr Ivan Ašanin“, precizirao je Mikić.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.