Jakšić: Vojno prisustvo SAD-a nedefinisano
Boško Jakšić

Moskva već reaguje

Jakšić: Vojno prisustvo SAD-a nedefinisano

Uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, koje je predviđeno novom srategijom Sjedinjenih Američkih Država za Balkan najmanje je konkretan i definisan dio tog dokumenta, ocijenio je analitičar Boško Jakšić.

On je agencji Mina rekao da se ne zna da li bi vojno prisustvo trebalo pojačati na teritorijama zemalja regiona koje su već u NATO-u ili ne, i o kolikom broju vojnika bi bilo riječi.

"Moraćemo da sačekamo i vidimo da li će to malo konkretizovati", kazao je Jakšić, prenosi portal Rtcg.

Dio oko vojnog prisustva, smatra on, ostavlja prostor raznim spekulacijama za razliku od onog da se više neće tolerisati rast autokratije koja ugrožava stabilnost i demokratiju.

"To je očigledno izraz, sa jedne strane potrebe da se suprotstavi prodoru Rusa u region, a druge strane želje za istinskom demokratizacijom regiona u kome su razne male ili velike autokrate pokazale da se udaljavaju od vrijednosti demokratije", ocijenio je Jakšić.

Upitan da li "zalaganje za istorijsko pomirenje sa Srbijom", koje se predlaže u strategiji, može značiti približavnje Srbije NATO-u, Jakšić je kazao da je očigledno riječ o pokušaju da se antiamerikanizam koji je, kako je naveo, veoma prisutan u toj zemlji, potisne u prošost i otvore perspektive bolje i efikasnije saradnje.

"Da li to podrazumijeva poziv Srbiji da se priključi Alijansi - misim da ne u ovom trenutku. I NATO ne procjenjuje da je trenutak za tako nešto", rekao je Jakšić.

Ali, kako je dodao, svaka intezivnija saradnja korak je bliže mogućnosti da Srbija sjutradan uđe u NATO. Na pitanje da li bi se u tom slučaju mogla očekivati reakcija Rusije, Jakšić je kazao da Moskva već reaguje.

"Sjetimo se koliko je pritiskala i prijetila Crnoj Gori da ne uđe u NATO. Moskva na isti način pritiska i Srbiju i kaže da bi ulazak NATO predstavljao katastrofu", naglasio je on.

Jakšić je istakao da se u međuvremenu pojačavaju pritisci ne samo protiv članstva u NATO, nego obezvrjeđivanja članstva u Evropskoj uniji koju, kako smatra, ruska propaganda pokušava da prikaže kao neuspješni projekat.

"Da to više nije područje blagostanja kao što je nekada bilo. Da čak nije ni sigurno područje imajući u vidu terorizam", dodao je Jakšić.

On je kazao da su ovo sada odgovori na ruske pritiske "koje je Zapad jedno vrijeme propuštao i nije na njih reagovao".

"Mislim da se u posljednjih šest mjeseci to mijenja i da zato sada imamo učestalije poruke svuda, uključujući i američkog diplomate koji je rekao da Srbija ne može sjedjeti na dvije stolice", zaključio je Jakšić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.