URA predstavila dokumentovane dokaze o izbornim neregularnostima u Mojkovcu – Vlast pogazila i Zakon i Ustav

Evo kako su glasači DPS i SD glasali u Mojkovcu

URA predstavila dokumentovane dokaze o izbornim neregularnostima u Mojkovcu – Vlast pogazila i Zakon i Ustav

Građanski pokret URA predstavio je danas dokaze izbornih zloupotreba koji potvrđuju da „Afera snimak“ nije završena, već da ona uveliko traje i da je kulminaciju doživjela na nedavno održanim lokalnim izborima u Mojkovcu.

Ti dokazi pokazuju da su redni brojevi izbornih lista, isključivo DPS-a i SD-a, na glasačkim listićima obilježavani različitim simbolima, iako je Zakon u tom dijelu precizan i važeći je samo onaj glasački listić gdje se zaokruži redni broj. Oni su predstavili i glasačke listiće na kojima se glasalo flomasterom.

Na pres konferenciji na kojoj se predstavnicima medija obratio potpredsjednik pokreta URA Miloš Konatar, nosilac liste u Mojkovcu mr Ivan Ašanin i izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić, javnosti je predstavljeno 426 dokaza kako se afera „Snimak“ praktično sprovodi u djelo.

„Po prvi put imamo egzaktne dokaze kako izgledaju kupljeni i ucijenjeni glasovi DPS-a i SD-a. Ovo je dokaz da Marković nije razbio opoziciju u Mojkovcu već je razbio demokratiju. Danas smo podnijeli krivičnu prijavu protiv NN lica VDT-u Ivici Stankoviću, a u ponedjeljak ćemo imati kompletan dokazni materijal“, naveo je Konatar.

Detaljsapreskonferencije2

Konatar je oštro osudio privođenje kandidatkinje za odbornicu pokreta URA, Marije Kape na Cetinju i naveo da je to neviđena sramota i dokaz da živimo u policijskoj državi.

„To je jasno imajući u vidu da je sadašnji premijer bivši šef UDBE. Umjesto da hapse kriminalce koji su prebijali opozicionare i lica pod kapuljačama koja su se nalazili u zgradi Skupštine Prijestonice, policija hapsi članove pokreta URA“, naveo je Konatar.

O najboljem rezultati DPS-a i SD-a najbolje svjedoče na razne načine obilježeni glasački listići, kazao je nosilac izborne liste pokreta URA u Mojkovcu Ivan Ašanin.

On tvrdi da je uvidom u birački materijal jasno da DPS ima 341 glasački listić obilježen raznim oznakama (kvadratima, trogulićima, flomasterima, višestrukim zaokruživanjem) i da su to dva odbornička mandata dobijena na račun ucijenjenih birača.

„Sa druge strane SD je od ukupno 210 glasova imao 85 obilježenih listića što znači da su mandat obezbijedili preko ovakvih listića. Na listićima SD-a dominiraju znakovi trougla i kvadrata“, istakao je Ašanin

On je kazao i da je spinovanjem javnosti DPS pokušao u izbornoj noći da predstavi da imaju 20 mandata, a da URA nema mandat.

„To se ispostavilo kao obična laž i podmetačina. Osim toga, vanrednom isporukom na dan izbora u Mojkovac je stiglo 100.000 EUR, a gradom su kružile kriminalne grupe u blindiranim i autima bez tablica i na taj način vršili pritisak na birače“, istakao je Ašanin.

Detaljsapreskonferencije

Izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić je naveo da je URA uvidom u izborni materijal od strane njihovog člana u Opštinskoj izbornoj komisiji, došla do sljedećih poraznih podataka i da su ti podaci ušli u Zapisnik sa XXI sjednice OIK Mojkovac:

„Od 5852 važećih listića, na nedozvoljen način označeno je ukupno 426 glačakih listića, od toga 341 glasački listić na kojima je zaokružena lista DPS-a i 85 glasačkih listića na kojima je zaokružena lista SD-a. Procjena je da su na ovaj način dobijena 3 mandata: DPS 2, a SD 1 mandat“ , precizirao je Mikić.

On je predstavnicima medija kao biračka mjesta na kojima je najviše evidentiranih nepravilnosti naveo Biračko mjesto br. 4 – Podbišće i Biračko mjesto br. 15 – Žari.

Mikić se osvrnuo i na ono na šta je URA upozoravala još uoči izbora a to je način i mjesto pečatiranja na glasačkom listiću, zbog čega je kako je kazao Mikić, njihov nosilac liste pocijepao glasački listić.

„Mjesto pečatiranja na listiću i okretanje pečata u razne pozicije jedan je od vidova provjere birača čime se narušava princip tajnosti glasanja“, kazao je Mikić.

On se pozvao na član 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika u kojem je propisano da se:

„Glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste za koju se glasa, odnosno zaokruživanjem naziva liste ili imena i prezimena nosioca liste“

„Dakle glasa se jedino i isključivo zaokruživanjem, a ne pravljenjem različith geometrijskih tijela i simbola. Lingvistički gledano stavljanje kvadrata ne može se postovjetiti sa zaokruživanjem odnosno crtanjem kruga. Smatramo da sve listiće koji su označeni raznim znakovima i simbolima treba proglasiti nevažećim naročito one na kojima su crtani razni geometrijski znaci i simboli“, naveo je Mikić.

Mikić je poslao i pitanje Opštinskoj izbornoj komisiji Mojkovac, Državnoj izbornoj komisiji,  strankama iz vlasti, ali i strankama iz dijela opozicije koji su najavili da će priznati rezultate izbora – „Da li se mogu priznati rezultati izbora koji nisu rezultat slobodno izražene volje građana?“

„Oni koji mini izborne štabove prave u seoskim kapelama, a od listića prave bojanke i vježbanke za geometrijske oblike, sahranili su demokratiju u Mojkovcu, ali i u čitavoj Crnoj Gori. Logično je da takvi ne mogu predoviti nikakve grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva“, istako je Mikić.

On je kazao i da će URA dokumenta i materijale o izbornim nepravilnostima dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu, misiji OEBS-a u Crnoj Gori, kao i  predstavnicima diplomatskih misija.

„Osnovano sumnjamo da su u toku izborne kampanje u Mojkovcu određena lica izvršila krivično djelo „povreda slobode opredjeljenja pri glasanju“ i krivično djelo „povreda tajnosti glasanja“. Pozivamo Tužilaštvo da pokrene istragu, ispita ove navode i procesuira odgovorne za narušavanje principa tajnosti glasanja i sve one koji su vršili pritisak ili ucjenjivali birače“, naveo je Mikić.

On je pozvao građane koji su bili žrtve ucjena i pritisaka da se obrate pokretu URA, a da će im oniomogućiti pravnu pomoć kako bi svaki građanin bio u prilici da zaštiti svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava da slobodno izrazi svoju volju na slobodnim izborima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.