Bolesti jetre do 2020. godine će biti glavni uzrok smrti
Ilustracija

Bolesti jetre do 2020. godine će biti glavni uzrok smrti

Počinje sezona praznika i pošteno je priznati da se tokom prazničnog perioda svi opuste i povremeno popiju neku čašicu.

Ali, uživanje u alkoholu ima i loše strane koje mogu dovesti do fatalnih posljedica.

Bolesti srca uskoro će prestati da budu glavni uzrok smrti.

S neslavnog trona će ih do 2020. godine skloniti bolesti jetre. Prema istraživanju koje je objavio Lanset Medikal Žurnal, alkohol i gojaznost su uzroci koji će dovesti do toga.

Ono što još više zabrinjava, piše Independent, je starosna dob pacijenata s bolestima jetre, prenosi N1 Zagreb.

"Radi se o mladim i sredovječnim ljudima. Prije nekoliko nedelja sam bio u posjeti svojim pacijentima, a trećina ih ima manje od 40 godina", kaže profesor Nik Šeron, stručnjak za bolesti jetre sa Univerziteta u Sauthemptonu, koji je učestvovao u istraživanju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.