Evropski meteorolozi: Očekuje nas ledeni decembar
Ilustracija

Evropski meteorolozi: Očekuje nas ledeni decembar

Iako je 2017. godina bila jedna od najtoplijih u poslednje vrijeme, poslednji mjesec će po svemu sudeći pokvariti taj prosjek, smatraju svjetski meteorolozi i najavljuju ledeni decembar širom Evrope.

Kako prenosi "Blumberg", emeteorolozi posebno ističu prvu polovinu decembra, kada će biti zabilježene najhladnije temperature u poslednjih osam godina.

Za sve je kriv ledeni talas koji stiže sa Islanda i sjevera Rusije, kog će arktički vjetrovi raširiti po cijelom kontinentu, rekao je Tajler Ros, meteorolog "Accuweather-a".

- Evropa će se možda suočiti sa ekstremnim, opasnim hladnoćama ove zime, a decembar djeluje najkritičnije. Srećom, opremljenost gasom i strujom je solidna na Starom kontinentu - kaže meteorol "WeatherBell-a" Džoi Daleo, prenosi Blic.

Da je ledena klima već počela da pokazuje zube vidjelo se juče u Njemačkoj, gdje je temperatura, umjesto prosječnih 3,8 stepeni za ovo doba godine, iznosila -1. Slično je i sa Češkom, koja je skliznula u minus.

Što se tiče najhladnijih zemalja, u prvoj polovini mjeseca najniža temperatura biće u Norveškoj, ali i širom jugozapadnog dijela kontinenta. Toplije vrijeme očekuje se pred Novu godinu, kada će se temperature vratiti na decembarski prosjek, a u pojedinim zemljam biti čak dva-tri stepena toplije od uobičajenog.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.