Havaji: Sirena za nuklearnu opasnost, prvi put od Hladnog rata
Upozorenje na mogući nuklearni napad Sjeverne Koreje

Havaji: Sirena za nuklearnu opasnost, prvi put od Hladnog rata

Sirena za nuklearnu opasnost oglasila se na Havajima, prvi put od Hladnog rata, kako bi upozorila građane i turiste na mogući nuklearni napad Sjeverne Koreje.

Havaji su prva američka savezna država koja je vratila sistem za upozorenje iz Hladnog rata. Sirene su se oglasile na minut nakon uobičajnog testiranja sirena za opasnost od cunamija i drugih prirodnih katastrofa, na šta su stanovnici Havaja već navikli.

Američki zvaničnici su rekli da će novi test informisati građane kako da se ponašaju u slučaju nuklearnog napada. Oni su dodali da bi u slučaju napada, građani SAD i turisti na Havajima imali manje od 20 minuta da pronađju sklonište.

Nije bilo mnogo reakcija na upozorenje na poznatoj plaži Vaikiki, a turisti navode da se tamo sirena nije najbolje čula.

"Kupao sam se u okeanu kada sam čuo sirenu", rekao je kanadski turista Tom Pasmore i dodao da "nije previše razmišljao o tome".

On je kazao da je upozorenje dobra ideja, ali je primijetio da se na plaži "niko nije pomjerio".

Zvaničnici na Havajima su ocijenili da je mogućnost nuklearnog napada malo vjerovatna, ali da je potrebno biti spreman, prenosi Beta.

Sjeverna Koreja je lansirala interkontinentalnu balističku raketu koja ima kapacitet da pogodi ciljeve na teritoriji SAD. Državna televizija je objavila da je lansirana raketa "Hvasong-15", koja je mnogo jača od prethodnih.

Nova balistička proba Pjongjanga izazvala je oštru reakciju u SAD i osudu UN i međunarodne zajednice. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.