Po dobijanju dokumentacije optužnica protiv odgovornih iz kompanije A2A i Elektroprivrede

Istraga zbog zloupotrebe položaja

Po dobijanju dokumentacije optužnica protiv odgovornih iz kompanije A2A i Elektroprivrede

Specijalna državna tužiteljka Stojanka Radović očekuje iz Italije dostavljanje dokumentacije u okviru istrage koja se vodi protiv šest osoba zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetili Elektroprivredu Crne Gore za višemilionski iznos u korist italijanskih kompanija A2A, A2A reti eletrika i BAIN – Milano.

Istraga je otvorena uprkos tome što je svojevremeno državna komisija oslobodila EPCG postupka javnih nabavki u sklapanju konsultantskih ugovora sa kompanijama iz grupacije A2A.
Po dobijanju ove dokumentacije, kako Pobjeda saznaje, slijedi podizanje optužnice protiv odgovornih iz kompanije A2A i Elektroprivrede zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju oštetili EPCG za 4,34 miliona eura.

Nije poznato ko će sve biti obuhvaćen optužnicom i da li će svih šest osoba koje su pod istragom biti i u optužnom aktu.

Tužilaštvo sumnjiči šest osoba, tri Italijana i tri crnogorska državljanina, da su pokušali da na isti način pribave još 2,25 miliona, odnosno da za tu sumu nanesu štetu EPCG u korist firmi A2A, A2A reti eletrika i Bein Milano.

Tužiteljka Radović je sredinom novembra u Italiji saslušala bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede Enrikea Malerbu i doskorašnjeg finansijskog direktora Masima Salu.

Za razliku od njih, bivši finansijski direktor EPCG-a Flavijo Bjanko završio je iza brave nakon što su mu 15. aprila prošle godine stavljene lisice na ruke po nalogu Specijalnog tužilaštva. Poslije mjesec provedenih u pritvoru pušten je na slobodu.

Istraga u ovom slučaju je pokrenuta na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede. Prema toj dokumentaciji, ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A reti eletrika i BAINMilano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora.

Kontrolno saslušanje je održano na inicijativu poslanika Mladena Bojanića.

- A2A je po tom osnovu fakturisala 7,75, a naplatila 4,34 miliona, uz dodatno rezervisanje od 2,3 miliona eura. A2A reti eletrika je fakturisala i naplatila 1,17 miliona, a BAIN-Milano 2,08 miliona – navodi se u dokumentaciji koju je Odbor proslijedio Tužilaštvu.


Sporne ugovore potpisao je tadašnji izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, a Fabio Bjanko je na mjesto finansijskog direktora došao 2010. godine. Prethodno je na toj funkciji bio Masimo Sala.

Prema informacijama iz istrage, Malerba i Sala nijesu pravovremeno obavijestili odbor direktora i akcionare EPCG o sklopljenom ugovoru. Kad je odbor direktora EPCG za to saznao, crnogorska strana je zatražila obustavu plaćanja.

Osim trojice Italijana, izviđajem su obuhvaćeni i glavni finansijski direktor EPCG Slobodan Tanasijević, rukovodilac za finansije i platni promet Venka Janjušević i izvršni rukovodilac Vojka Ćalasan. Njima se na teret stavlja da su, kao odgovorna lica u EPCG, zbog nezakonitog poslovanja vezanog ,,za konsultantske usluge sa nerezidentnim pravnim licima – dobavljačima, istima pribavili protivpravnu imovinsku korist u višemilionskom iznosu, na štetu EPCG“.

Izvor:Pobjeda/Portal Analitika

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.