Žrijeb grupa za Mundijal u Rusiji: Hrvatska s Argentinom, Srbija s Brazilom
Foto: AA

Putin otvorio svečanost

Žrijeb grupa za Mundijal u Rusiji: Hrvatska s Argentinom, Srbija s Brazilom

U koncertnoj dvorani Državne palate Kremlja u Moskvi večeras je održan žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji. Predstavnici regiona, Hrvatska i Srbija, nisu previše loše prošli, iako su u grupi dobili Argentinu, odnosno Brazil.

Na prvi pogled, kao najjača grupa djeluje “D“ u kojoj su, osim Hrvatske, još Argentina, Nigerija i Island. Moglo bi biti zanimljivo i u grupi “F“ u kojoj su Njemačka, Meksiko, Švedska i Južna Koreja, prenosi Anadolija.

U osminu finala plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam grupa.

Utakmice Svjetskog prvenstva igraće se na 12 stadiona u 11 ruskih gradova, s obzirom da Moskva ima dva sjajna objekta stadion Lužnjiki i Otkritje. Uz rusku prijestonicu na listi gradova domaćina utakmica Mundijala su: Sankt Peterburg, Kaliljingrad, Kazanj, Nužnji Novgorod, Samara, Volgograd, Saransk, Rostov na Donu, Soči i Jekaterinburg.

Jedino što je prije žrijeba bilo poznato jeste da će Rusija biti postavljena na prvu poziciju u grupi “A“, kako bi igrala na otvaranju Svjetskog prvenstva 14. juna 2018. na stadionu Lužnjiki.

Finale bi se trebalo igrati na istom stadionu 15. jula sa početkom u 16 sati.

- Grupe 

Grupa “A“: Rusija, Saudijska Arabija, Egipat, Urugvaj.

Grupa “B“: Portugal, Španija, Maroko, Iran.

Grupa “C“: Francuska, Australija, Peru, Danska.

Grupa “D“: Argentina, Island, Hrvatska, Nigerija.

Grupa “E“: Brazil, Švajcarska, Kostarika, Srbija.

Grupa “F“: Njemačka, Meksiko, Švedska, Južna Koreja.

Grupa “G“: Belgija, Panama, Tunis, Engleske.

Grupa “H“: Poljska, Senegal, Kolumbija, Japan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin svečano je otvorio ceremoniju žrijeba grupa za Svjetsko prvenstv. 

Putin je održao petominutni govor, nakon što je došao na binu s Đanijem Infantinom, predsjednikom Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

2017120122722810028369632Web

Foto:AA

“Učinićemo sve da napravimo veliki sportski festival. S nestrpljenjem očekujemo Svjetsko prvenstvo prijateljstva i fer igre, vrijednosti koje se s vremenom ne mijenjaju", kazao je između ostalog Putin.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.