Suzana Pribilović

MJU u potpunosti bilo posvećeno realizaciji obaveza iz Programa Vlade

"Nastavićemo unapređenje servisa na portalu eUprave i jedinstvenog „one stop shopa“"

Ministarstvo javne uprave je u potpunosti bilo posvećeno realizaciji obaveza iz ekspozea Premijera, Programa rada Vlade za 2017. godinu, Programa pristupanja Crne Gore EU i drugih strateških dokumenata, saopštila je danas ministarka javne uprave Suzana Pribilović na konferenciji za medije povodom prve godine rada 41. Vlade Crne Gore.

Pribilović je istakla da su se osnivanjem Ministarstva javne uprave stvorili uslovi za intenziviranje procesa reforme javne uprave u Crnoj Gori, kao jednog od tri stuba procesa proširenja EU.

"Uspostavlili smo institucionalnu i političku koordinaciju - osnivanjem Savjeta za reformu javne uprave, a u ministarstvu je formirano Odjeljenje koje se bavi monitoringom reforme javne uprave.

Obezbijedili smo preduslove da već u I kvartalu 2018. godine dobijemo prvu tranšu od 4 miliona eura, od ukupno 15 miliona, kao direktnu  budžetsku podršku za reformu javne uprave. Usvojen je i prvi Izvještaj o realizaciji Strategije reforme javne uprave. Indikatori ukazuju da je najveći broj pozitivnih efekata ostvaren u oblasti pružanja usluga, kao i u oblasti strateškog upravljanja procesom reforme javne uprave", navela je ministarka.

Pojasnila je da se CG sada nalazi u završnoj fazi utvrđivanja novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kao i  novog Zakona o lokalnoj samoupravi.

"Novim zakonskim rješenjima obezbijediće se kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima, te jačanje profesionalizma, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, a naglasak je stavljen na veću profesionalizaciju i odgovornost visokog rukovodnog kadra", saopštila je Pribilović.

Podjsetila je da je od 1. jula otpočela primjena novog Zakona o upravnom postupku kojim je uveden institut “one stop shop” (jedinstveni šalter za sve), a kako kaže nova zakonska rješenja štede vrijeme građana i privrede i eliminišu nepotrebne troškove.

"Unaprijedili smo kontrolu nad zakonitošću i cjelishodnošću rada organa državne uprave kroz jačanje kadrovskih kapaciteta upravne inspekcije.

Po prvi put smo na sistematičan način prikupili i obradili podatke o ukupnom broju zaposlenih u javnom sektoru, što će biti polazna tačka za izradu metodologije i Plana optimizacije broja zaposlenih koja treba da utvrdi koji je to optimalan kadrovski okvir.

Pohvaljeni smo od Evropske komisije za značajan napredak u organizaciji Posebne grupe za reformu javne uprave i informisani da će način rada Vlade Crne Gore, u ovom segmentu,  služiti kao primjer, na koji će se Komisija pozivati u komunikaciji sa drugim državama regiona", saopštila je Pribilović na konferenciji za medije povodom prve godine rada 41. Vlade Crne Gore. 

Ona ističe da su iz MJU posebno ponosni što su pripremili Zakon o Prijestonici koji je jednoglasno usvojen u Skupštini i dobio političku podršku u Crnoj Gori.

"Novim zakonskim rješenjima Prijestonica je dobila ono što zaslužuje i što joj pripada u institucionalnom smislu, a po prvi put se na održiv način obezbjeđuju planiranje i finansiranje razvojnih programa Prijestonice. (8. miliona eura)".

Predloženo je više zakona iz oblasti lokalne samouprave, koji su podrška reformi: Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, koji su i usvojeni.

"U prethodnom periodu lično sam obišla skoro sve lokalne samouprave kako bih se upoznala sa svim problemima koji opterećuju njihov rad.Zaokružili smo zakonodavni i institucionalni okvir za saradnju sa NVO, donijeli Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o NVO  koji je definisao nove modele finansiranja, otklonio uska grla u radu ovog sektora, uspostavljena je Nacionalna kancelarija za saradnju s nevladinim organizacijama u Ministarstvu javne uprave,  a u pripremi je Strategija unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija 2018 – 2020", saopšteno je.

U  kontinuitetu se kako naglašava Pribilović nadograđuje sistem eUprave, pa danas imamo 241 elektronsku uslugu u nadležnosti 30 institucija, što je za 49 više u odnosu na 2016. godinu. U pogledu razvoja eUprave i pripadajućih servisa, u globalnom poretku zauzimamo 47. mjesto među 194 zemlje svijeta, što predstavlja bolji rezultat od većine država regiona.

"Donošenjem novog Zakona o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu kreiran je pravni osnov za dalji razvoj elektronskog poslovanja u Crnoj Gori.Svakodnevno preduzimamo aktivnosti na zaštiti kritične infrastrukture od sajber napada, a uspostavljen je i veći stepen zaštite.

Nedavno smo u testni rad stavili informacioni sistem za povezivanje registara i razmjenu podataka između organa uprave. Paralelno se radi na implementaciji dva servisa koji će povezati 5 od 7 ključnih registara - elektronski upis djece u sve nivoe obrazovnih institucija i objedinjeno prikupljanje dokumentacije za tenderske postupke", kazala je ministarka.

Pribilović je na kraj istakla da će u narednom periodu Ministarstvo javne uprave biti posvećeno realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana i Strategije reforme javne uprave, a posebno reorganizaciji državne uprave kroz donošenje novog Zakona o državnoj upravi, te implementaciji Plana optimizacije broja zaposlenih, "kako bi uprava i zaposleni u njoj odgovorili zadacima i ciljevima države".

"Nastavićemo dalje aktivnosti na planu nadogradnje i unapređenja servisa na portalu eUprave, kao i na uspostavljanju jedinstvenog „one stop shopa“ u Crnoj Gori", zaključila je Pribilović.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.