Familija iz Nikšića dilovala kokain širom Evrope, mjesečno zarađivali milione
Hapšenje u Novom Sadu, foto:RAS Srbija

Uhapšeni početkom novembra u Novom Sadu i Pragu

Familija iz Nikšića dilovala kokain širom Evrope, mjesečno zarađivali milione

Grupa Radoslava Cvijovića Cvike (63) je, prema podacima iz istrage, od prodaje 50 kilograma kokaina u zapadnoj Evropi mjesečno dobijala čak dva miliona eura, objavio je Blic.

Kako je "Blic" pisao, posle višemjesečne akcije koju je srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal vodilo uz pomoć BIA i kolega iz Češke, ovaj Nikšićanin, njegov sin, zet i saradnici uhapšeni su 9. novembra 2017. u Novom Sadu i Pragu gdje su zatečeni kako transportuju 8,4 kilograma kokaina.

Kokain je dopreman iz Južne Amerike u Holandiju, gdje su ga pripadnici grupe preuzimali u količinama od nekoliko kilograma. Odvozili su ga u Njemačku u Ulm gdje je živio Slavko Pavlov, zet prvoosumnjičenog Cvijovića.

Kako saznaje Blic, iz Ulma su kokain razvozili dalje po narudžbama drugih dilera, uglavnom po Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj.

Prvobitno su bili usmjereni ka Italiji, ali su to promijenili u poslednja dva mjeseca prije hapšenja i kokain su odvozili samo ka centralnoj Evropi, jer je između ostalog tamo skuplji.

Kilogram kokaina na italijanskom tržištu košta oko 27.000 eura zbog brojnih tamošnjih luka gdje direktno stiže iz Južne Amerike, dok je u Češkoj 40.000 eura.

Grupa je praćena više mjeseci, a srpsko tužilaštvo je kao dokaze prikupilo presretnute razgovore pripadnika grupe. Tako je utvrđeno da je Pavlov vozio svoj „porše panameru“ sa skrivenim bunkerom za kokain diljem Evrope. Bili su organizovani tako da jedan automobil kao izvidnica ide ispred vozila kojim su prenosili kokain.

U akciju hapšenja se krenulo 9. novembra u 13 sati u Pragu gdje su privedeni Branislav Cvijović, sin prvooptuženog, kao i Josip Capik i Branislav Bikić.

Stariji Cvijović i njegov zet Pavlov uhapšeni su nešto kasnije u Novom Sadu u porodičnoj kući Cvijovića. Osim 8,4 kilograma kokaina i "panamere", tada su zaplenjeni i "mercedes", "audi", kao i 110.000 eura.

Ime starijeg Cvijovića se u izvještajima bezbjednosnih službi u bivšoj SFRJ visoko kotiralo poslednjih decenija i stajalo je uz neka od najpoznatijih imena kriminala na Balkanu. U operativnim podacima se navodilo da je blizak vrhu crnogorske mafije, te da je povezan sa međunarodnim krijumčarenjem droge i da je veze sa južnoameričkim kartelima ostvario posredstvom drugova iz mladosti.

Moguće izručenje Češkoj

Radoslav Cvijović ima crnogorsko državljanstvo tako da nema zakonskih prepreka da ga Srbija izruči Češkoj ukoliko ga ta država zatraži. U Češkoj su propisane kazne za kriminalno organizovanje i trgovinu drogom veće nego u Srbiji, a u praksi češki sudovi izriču znatno veće kazne.

Kako "Blic" saznaje, Cvijović je mjesecima prije hapšenja pokušavao da dobije srpsko državljanstvo, ali bez uspjeha.

Izvor:Blic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.