Prve četvorke u Crnoj Gori slave danas punoljetstvo!
Foto:Radio Jadran

Vasilije, Petar, Ivana i Božidar proslavljaju 18-ti rođendan

Prve četvorke u Crnoj Gori slave danas punoljetstvo!

U domu Mijuškovića u Kumboru ovih dana, po malo euforična, a danas i praznična atmosfera, jer prve četvorke u Crnoj Gori – Vasilije, Petar, Ivana i Božidar proslavljaju 18-ti rođendan i ulaze i zvanično u svijet odraslih.

 Ipak, na ovaj veliki dan djeca su u školi, nema poštede, a roditelji, Vesna i Srđan, koji su s puno ljubavi i odricanja odgajali četvorke, kažu da njihovo punoljetstvo proslavljaju skromno, bez neke velike pompe:

“Oni jesu ovih dana obuzeti činjenicom da postaju punoljetni i uzbuđeni su oko toga, jednako kao i mi, međutim, to ne znači da ostale obaveze treba zanemariti, najprije školske. Mi se kao i ranijih godina okupljamo u krugu porodice, a djeca će sa svojim društvom napraviti proslavu u jednom lokalu na Škveru”, kaže Vesna za Radio Jadran.

Ivana i Petar pohađaju 4 razred SMŠ Ivan Goran Kovačić na Savini, Ivana Gimnaziju, a Petar Turističku, dok su Vasilije i Božidar u Srednjoj pomorskoj u Kotoru.

Kao i svi đaci, imaju uspona i padova u učenju, međutim, majka Vesna kaže da nastoji svakom da posveti pažnju, porazgovara i utiče koliko može da ostvaruju što bolje rezultate:

“Njihovim vladanjem sam zaista zadovoljna, a kad je riječ o učenju imaju, naravno, perioda kad su dobri ili loši, ali ih ne pritiskamo. Pustimo da to nekako ide sve svojim tokom, da malo predahnu, pa ih motivišemo, razgovaramo, i to tako nekako funkcioniše. Oni su se, pošto su u IV razredu, već pomalo opustili kao i svi, ali pred njima je tek dosta posla, i na tom im nekako stalno ukazujem”, kaže ona.

Za par mjeseci, osim maturskih ispita i velike mature, očekuje ih još jedna veoma važna odluka: gdje će nastaviti školovanje. Sa druge strane, roditeljima je briga kako isfinansirati 4 studenta, da svi budu zadovoljni i da se svima pruže jednake mogućnosti:

“Mi se o svemu nekako uvijek dogovaramo, međutim, još ne znamo šta i kako dalje. Pokušaćemo da uskladimo njihove želje i interesovanja sa mogućnostima. Vasilije i Božidar bi da nastave pomorsku školu, a Petar insistira da nastavi sa profesionalnim bavljenjem vaterpolom, tako da bi vjerovatno upisao DIF. Ivana je oduvijek htjela da studira jezike, sada spominje i diplomatiju, ali ne znamo još uvijek. Velika je to investicija, povlači dosta troškova. Bilo bi dobro kad bismo mogli da ih uskladimo, smjestimo na jedno mjesto. Imamo još par mjeseci da vidimo kako dalje i šta ćemo uspjeti da uradimo. Do tada imaju pune ruke posla i oni i mi”, priča Vesna.

Najveći oslonac i podršku u vaspitavanju i odrastanju četvorki Vesna je imala u članovima najbliže porodice. Uz supruga Srđana, tu su tradicionalno babe i đedovi:

“Mislim da je u svemu ključna organizacija obaveza i ne “širiti” mnogo obaveze na druge, da ne bi bilo onoga “mnogo babica, kilava beba”. Mada i oni su od druge godine bili već dovoljno zreli da se dogovorimo, odemo u šetnju i slično, iako su bili hiperaktivni. Trebalo je usklađivati nečiju prehladu recimo sa željom drugoga da se izađe, prošeta i slično, ali mislim da smo dobrom organizacijom, ipak, uspjeli sve da postignemo”, navodi ona.

Iako je svjesna činjenice da su rođenjem izazvali veliku pažnju medija, što zbog činjenice da su prve četvorke u Crnoj Gori s jedne, te da im je kum bio bivši premijer Milo Đukanović s druge strane, Vesna želi da ih drži podalje od takve vrste popularnosti i eksponiranja:

“Znam da to ljude zanima i mediji nas uvijek pitaju da podijelimo neku anegdotu sa njima, ali djeca to ne vole. Kažu mi da ih blamiram i onda nastojim da tu privatnost čuvamo za sebe. ” priča Vesna.

Sve u svemu Vesna kaže da su ona i suprug do sada zadovoljni i ponosni djecom, njihovim učenjem, uspjesima koje postižu, iako sa njihovim punoljetstvom obaveze i odgovornost ne završavaju. Njavažnije je da će u svemu što dolazi, biti zajedno, voljeni i posvećenosti, kao i do sada.

Izvor:Radio Jadran

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.