Sjevernokorejska raketa može da isporuči bojevu glavu na bilo koju tačku kopna SAD
ilustracija

Sjevernokorejska raketa može da isporuči bojevu glavu na bilo koju tačku kopna SAD

Južnokorejska vojska navodi da je nova sjevernokorejska interkontinentalna raketa (ICBM) potencijalno sposobna da pogodi mete udaljene 13.000 kilometara kada se ispali pod operativnim uglom, što bi u okvir njenog dometa stavilo i Vašington.

Ministarstvo odbrane je poslanicima u Seulu danas saopštilo da nije poznato koliko je moćna raketa "Hvasong-15" blizu upotrebljivosti u borbi.

Navedeno je da su potrebne dodatne analize da bi se utvrdilo da li bi bojeva glava preživJela ponovni ulazak u atmosferu, bila dobro navođena do mete i eksplodirala kako je predviđeno.

Procena južnokorejske vojske je slična analizama koje su uslijedile nakon što je Pjongjang u srijedu izveo novu raketnu probu a fotografije i snimci lansiranja objavljeni u četvrtak.

O tehnološkim izazovima koji stoje pred Sjevernom Korejom prije nego što obezbijedi ICBM koji bi sa većom pouzdanošću mogao da pogodi kopno SAD, govorio je i predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom SAD Donaldom Trampom, Mun je rekao da Pjongjang još nema usavršene tehnike za smanjivanje nuklearnog oružja da bi ona mogla da stanu na ICBM i prežive povratak u atmosferu.

Ipak, naveo je Mun, "Hvasong-15" je svakako iskorak u raketnoj tehnologiji Sjeverne Koreje pa je potreban jači međunarodni pritisak da bi se spriječilo dalje napredovanje.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje je saopštilo da "crvena linija" u usavršavanju sjevernokorejskog oružja još nije pređena.

"Hvasong-15", lansiran u srijedu, predstavlja najmoćniju sjevernokorejsku raketu do sada testiranu, a brojne analize se slažu da bi Pjongjang svoj cilj arsenal nuklearnih projektila mogao ostvariti do sredine sljedeće godine.

Prema riječima analitičara Majkla Elmana, čini se da "Hvasong-15" može da isporuči jednotonsku bojevu glavu na bilo koju tačku kopna SAD, a Sjeverna Koreja je gotovo sigurno razvila nuklearnu bojevu glavu lakšu od 700 kilograma.

Pjongjang je novi ICBM opisao kao "značajno moćniji" od prethodnika, rakete "Hvasong-14", i saopštio da je projektil letio 950 kilometara na visini od 4,475 kilometara. Pao je u more relativno blizu Japana.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.