Stabilni Zapadni Balkan interes SAD
Foto:MVP

Darmanović u Vašingtonu

Stabilni Zapadni Balkan interes SAD

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović je tokom sastanka sa savjetnikom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbjednost Herbertom Mekmasterom prenio poziciju Crne Gore, kao odgovorne članice NATO-a, o modalitetima prevazilaženja bezbjednosnih i drugih izazova sa kojim se region suočava. Istakao je da je Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza koje ima u Alijansi i da će u skladu sa svojim kapacitetima učestvovati u njenim aktivnostima, misijama i operacijama.

 Takođe, prenio je namjeru Crne Gore da pomaže svim aspirantima u regionu u cilju ispunjavanja potrebnih NATO standarda, što je u skladu sa našim nacionalnim interesom i strateškim opredjeljenjem da ovaj dio Evrope učinimo stabilnim i prosperitetnim - saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

U kontekstu evropske integracije, Darmanović je zahvalio Mekmasteru na podršci SAD-a i istakao da će Crna Gora posvećeno nastaviti da radi na implementaciji reformi kako bi što prije završila pregovarački proces.

Na toj liniji, prenio je očekivanja da će EU nastaviti da djeluje po principu “regate”, te da će napori i napredak Crne Gore biti principijelno vrednovani.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Mekmaster je ponovio podršku SAD Zapadnom Balkanu.

Podvukao je posvećenost njegove države i aktuelne administracije integracionim procesima u regionu. Istakao je da je stabilni Zapadni Balkan interes Sjedinjenih Američkih Država, a da je najbolji put do ostvarenja tog cilja upravo integracija svih zemalja u evropske i evroatlantske strukture, nakon što ispune potrebne uslove i standarde. 

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o načinu produbljivanja saradnje u dijelu borbe protiv terorizma i naslinog ekstremizma.

Montgomeri: SAD će pružiti podršku državama Zapadnog Balkana

Danas se u Bijeloj kući crnogorski šef diplomatije sastao i sa savjetnicom potpredsjednika Pensa za Evropu i Rusiju Moli Montgomeri.

Kako se navodi u saopštenju MVPa,  Darmanović je zahvalio sagovornici na snažnoj podršci i prije i nakon učlanjenja Crne Gore u NATO.

Istakao je da je ovogodišnji samit A5, kome je prisustvovao i potpredsjednik SAD-a Majk Pens, bio istorijski skup koji je značajno doprinio da se region usmjeri na pravi put stabilnosti i integracija.

S tim u vezi, ponovio je da će Crna Gora kao sljedeća predsjedavajuća Američko-jadranskom poveljom (A5), nastaviti sa snažnim zalaganjem u cilju jačanja bezbjednosne saradnje i napretka integracionih procesa u regionu.

Montgomeri je čestitala Crnoj Gori na uspješnom okončanju evroatlantske integracije i ostvarenim rezultatima na evropskom putu. Na liniji poruka koje je potpredsjednik Pens prenio u Podgorici 2. avgusta, istakla je da će SAD pružiti podršku državama Zapadnog Balkana, koji smatraju strateški važnim regionom u kontekstu aktuelnih prilika u evropskim i globalnim okvirima.

Evropski i evroatlantski partneri treba da ostanu aktivni i vidljivi u regionu i jasno komuniciraju perspektivu njegove integracije u EU i NATO, koja nema alternativu, zaključili su sagovornici.

Sagovornici su razmotrili i aktuelnu situaciju u Crnoj Gori i politička kretanja u regionu.

Tarner: Čast sarađivati sa Crnom Gorom

Darmanović se susreo i sa kongresmenom Majklom Tarnerom. 

Ministar je istakao zadovoljstvo prvom posjetom Sjedinjenim Američkim Državama, otkad je Crna Gora postala članica NATO, te veoma sadržajnim razgovorima koje je imao prethodnih dana. U vremenima kada se Crna Gora susrijeće sa dosta izazova, podrška Sjedinjenih Država je vrlo značajna, zaključio je.

Kongresmen Tarner je istakao je da je bila čast sarađivati sa Crnom Gorom u veoma izazovnim vremenima, te da se raduje nastavku saradnje.

 Darmanović sastao se danas u Vašingtonu i sa predsjedavajućim Crnogorskog kokusa u Kongresu SAD-a, kongresmenima Dagom Lambornom i Šeli Pingri. 
Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori, kao i o integracionim i perspektivama razvoja naše države i regiona.

Kongresmeni Lamborn i Pingru pohvalili su Crnu Goru za postignute uspjehe u evroatlantskim i evropskim integracijama i istakli da ona predstavlja primjer napretka i stabilnosti na Balkanu, na koji bi trebalo da se ugledaju i ostale zemlje regiona.

Ministar Darmanović je prenio zahvalnost članovima Kokusa na podršci i pomoći koju su pružili Crnoj Gori. Upravo takvo postupanje je bilo važan faktor da Crna Gora postane 29. članica NATO-a i jedan od najznačajnijih strateških partnera SAD-a na Zapadnom Balkanu. Istakao je da Crna Gora izuzetno cijeni savezništvo sa SAD, a nakon posjete potpredsjednika Pensa Podgorici, smatra ga čvršćim nego ikada.Pored navedenog, sagovornici su apostrofirali strane investicije kao najbolji način da se ubrza ekonomski razvoj Crne Gore i regiona. 

Tokom posjete Vašingtonu, crnogorski šef diplomatije susrešće se i sa Kurtom Vokerom, specijalnim predstavnikom za Ukrajinu - zaključili su iz Ministarstva.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.