Cijene u romingu „kao kod kuće“
ilustracija

U zemljama regiona

Cijene u romingu „kao kod kuće“

Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore, BiH, Srbije i Makedonije uputile su nacrt sporazuma resornim ministarstvima da se cijene rominga u tim zemljama usklade sa cijenama u Evropskoj uniji od 2018. godine.

 To bi, praktično, značilo da budu izjednačene sa domaćim telefonskim saobraćajem, što bi u konačnom rezultiralo odlaskom „rominga“ u penziju, saznaje Pobjeda.

Uz to, obavijestile su resorna ministarstva da je Bugarska već potpisala sporazum sa Makedonijom o izjednačenju cijena u romingu sa domaćim saobraćajem i najavila da će tražiti da to uradi i sa ostalim članicama sporazuma iz 2014. godine.

Regulatori ove četiri države su na sastanku krajem novembra ove godine u Beogradu dogovorili da usaglašeni tekst nacrta sporazuma proslijede resornim ministarstvima, kako bi se zaključio novi sporazum.

Agencija za elektronske komunikacije je 24. novembra ove godine proslijedila Ministarstvu ekonomije nacrt sporazuma u kojem se navodi da su resorna ministarstva četiri zemlje potpisnice saglasna da se cijene u romingu dovedu na nivo cijena „kao kod kuće“, kako je to uređeno u EU na osnovu uredbi 2 0 1 5 / 2 0 1 2 i 2017/920. U nacrtu sporazuma se dodaje da je otvoren za sve zainteresovane zemlje.

Prema informacijama Pobjede do sada su obavljeni neformalni razgovori sa predstavnicima regulatora u Albaniji, Hrvatskoj i Turskoj o mogućnosti da se uključe u ovaj sporazum.

Krajem juna ove godine cijene rominga u ove četiri države su snižene na 19 centi za odlazne pozive i na pet centi za dolazne, podsjeća list.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.