Tilerson ostaje na čelu Stejt dipartmenta
Reks Tilerson

Tilerson ostaje na čelu Stejt dipartmenta

Bijela kuća saopštila je danas da će Reks Tilerson ostati na čelu Bijele kuće, pošto su se pojavile spekulacije da bi umjesto njega na čelo američke diplomatije mogao da dođe direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Majk Pompeo.

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders rekla je "zasad nema najava", prenio je Frans pres.

"Tilerson nastavlja da vodi Stejt department i cijela Vlada je fokusirana na završetak ove nevjerovatno uspješne prve godine Trampove administracije", rekla je Sanders.

Dva zvaničnika, koja su tražila da im se objavljuju imena, rekla su danas da Bijela kuća razmatra da funkciju državnog sekretara SAD od Tilersona preuzme Pompeo, prenio je Asošijetid pres.

“Njujork tajms” piše da je neimenovani viši službenik američke administracije izjavio da je Tramp "ljut" na Tilersona i da je spreman za promjenu u Stejt dipartmentu, najvjerovatnije do kraja godine.

Tilerson (65) je, kako ocjenjuje Rojters, znatan dio svog mandata proveo u nastojanjima da ublaži efekte unilateralističke Trampove politike “Amerika na prvom mjestu”, ali sa ograničenim uspjehom. U više navrata je predsjednik SAD podrio diplomatske inicijative šefa Stejt departmenta, podsjeća britanska agencija.

Tramp i Tilerson su iskazali velike razlike u stavovima u javnosti.Američki predsjednik je mnoge iznenadio svojom objavom na "Tviteru", kada je izjavio da Tilerson "traći svoje vrijeme" u pokušajima da ostvari kontakt sa Sjevernom Korejom, dok su mediji prenijeli izjavu državnog sekretara SAD da je američki predsjednik "moron", iako Tilerson tvrdi da to nije izjavio.

Američki predsjednik i državni sekretar se nisu saglasili ni u vezi sa Zajedničkim sveobuhvatnim planom akcije (JCPOA) sa Iranom, koji je Tilerson branio, dok je Tramp rekao da je to "najgori sporazum ikad".

Tramp je danas na pitanje novinara tokom sastanka s princom Bahreina da li želi da Tilerson ostane na čelu Stejt departmenta rekao: "On je ovde. Reks je ovde".

Izvor blizak Tilersonu kazao je za Rojters da je njegov prvobitni plan, kada je stupio na dužnost, da se povuče u februaru.

“On je namjeravao da bude na ovoj funkciji oko godinu dana i onda da pronađe razlog da ode. Ko zna da li taj plan i dalje važi”, navodi taj izvor.

Republikanski senator Bob Korker, veoma uticajan u američkoj spoljnoj politici, razgovarao je sa Tilersonom u četvrtak i kazao da državni sekretar ne zna za planove o njegovoj eventualnoj smjerni, prenosi britanska agencija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.