Za strance izdato preko 18 hiljada radnih dozvola
Edina Dešić

Za 2018. godinu

Za strance izdato preko 18 hiljada radnih dozvola

Direktorka Direktorata za zapošljavanje i tržište rada Edina Dešić na konferenciji za medije je predstavila Predlog uredbe o izmjeni Uredbe o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica i Odluku o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2018. godinu.

Dešić je navela da je produženo važenje Uredbe o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica do kraja 2018. godine. Prema podacima Poreske uprave tokom 2016. godine subvencije su se primjenjivale na 5.577 lica, a za 9 mjeseci 2017. godine subvencije su se primjenjivale na 4.168 lica.

„Kako se primjenom Uredbe u prethodnom periodu omogućilo zapošljavanje značajnog broja nezaposlenih lica, a koji pripadaju kategoriji teže zaposlivih lica, to opravdava njenu implementaciju i tokom naredne godine“ – istakla je Dešić.

Predstavljajući Odluku o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2018. godinu, Dešić je rekla da je Vlada izašla u susret zahtjevima poslovne zajednice i njihovim iskazanim potrebama za zapošljavanjem strane radne snage, kao i da je sagledala stanje i kretanje na domaćem tržištu radne snage i iskorišćenost kvote od 76 odsto za prvih 9 mjeseci tekuće godine.

„Stoga je na današnjoj sjednici utvrdila godišnji broj dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2018. godinu na nivou koji je utvrđen Odlukom za tekuću godinu u ukupnom broju 18.185 dozvola. Iz ukupno utvrđenog broja raspoređeno je 13.185 dozvola, dok je izdvojeno 5.000 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u takozvanoj rezervi, koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja može dodatno rasporediti za pojedine namjene u skladu sa potrebama tržišta rada, a na zahtjev Zavoda za zapošljavanje“ – navela je Direktorka Direktorata za zapošljavanje i tržište rada Edina Dešić.

Takođe, Dešić je istakla da je Vlada i na današnjoj sjednici iskazala odlučnost da će se posvećeno baviti kontrolom zapošljavanja stranaca i plaćanjem obaveza prema državi po tom osnovu, kako bi se suzbilo neformalno zapošljavanje, odnosno neprijavljeni rad.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.