Od danas drugi krug za stručno osposobljavanje visokoškolaca
Mubera Kurpejović

Do 5. decembra

Od danas drugi krug za stručno osposobljavanje visokoškolaca

Generalna direktorka Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović informisala je javnost o Izvještaju o realizaciji Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem za 2017/2018. godinu, koji je usvojen danas na sjednici Vlade.

Kurpejović je istakla da je za ovu godinu oglašeno 10.029 slobodnih radnih mjesta za stručno osposobljavanje, od čega je 60 odsto iz privatnog, a 40 odsto iz javnog sektora.

Kao posebno važno, Kurpejović je navela da je ove godine oglašeno značajno više slobodnih radnih mjesta, u odnosu na prethodne godine, i da postoji ustaljen trend kada je u pitanju broj korisnika - se prijavilo 3.241 korisnika, od čega je njih 2.969 ostvarilo ovo pravo, dok 272 korisnika nijesu dobila priliku da se stručno osposobljavaju.

„Ono što je važno je da je Vlada na današnjoj sjednici donijela Odluku da ide takozvani drugi krug za ovih 272 korisnika koji su već prijavljeni za učešće u Programu, a samo nijesu dobili poslodavca i oni će od preostalih 7.000 mjesta biti u prilici da biraju novog poslodavca u skladu sa njihovim traženim kvalifikacijama kako bi se i oni u narednom periodu stručno osposobljavali“ – navela je generalna direktorka Mubera Kurpejović.

Rezultati analize pokazuju da je od preko 14 hiljada korisnika koliko ih je učestvovalo u programu, njih oko 48 odsto, odnosno skoro sedam hiljada, nastavilo radni angažman.

Kurpejović je naglasila da od 1. do 5. decembra traje drugi krug, te da se nada da će i preostala 272 visokoškolca pronaći zaposlenje.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.