Crnogorski srednjoškolci nisu zainteresovani za pokretanje biznisa
Foto: AA

Crnogorski srednjoškolci nisu zainteresovani za pokretanje biznisa

Ogromna većina crnogorskih srednjoškolaca nakon završetka školovanja upisuje fakultet, dok je mali broj onih koji su spremni da krenu u pokretanje biznisa ili u razvoj karijere, poručeno je danas u Podgorici, na konferenciji „Osposobljavanje mladih iz sjevernih opština Crne Gore za tržište rada", koju su organizovali Centar za monitoring i istraživanje i Ministarstvo sporta.

Stepen nezaposlenosti u Crnoj Gori najviše je izražen kod mladih, i to od 18 do 30 godina. 

Prema riječima Nikolete Tomović iz Centra za monitoring i istraživanja, jedna od ključnih karakteristika mladih u Crnoj Gori jeste da postoji jaz između mogućnosti za sticanje obrazovanja i ekonomskih prilika, posebno kada je u pitanju tržište rada. 

"Iako završe srednju školu, mladi ne posjeduju dovoljno praktičnih vještina koje su neophodne za obavljanje određenih poslova i na taj način nisu adekvatno pripremljeni za tržište rada, teško pronalaze posao“, kazala je Tomović. 

Centar za monitoring i istraživanja je, sprovodeći projekat istraživanje među srednjoškolcima u Pljevljima, Žabljaku, Nikšiću i Plužinama, na pitanje šta planiraju da rade poslije srednje škole, u 90 odsto slučajeva dobio odgovor da srednjoškolci planiraju da upišu fakultet. 

„Samo je mali broj onih koji su se odlučili za opciju poput razvoja biznisa. U našem društvu je sve veći broj onih koji idu na studiranje, a sve manji broj onih koji žele da idu na zanat“, poručio je Marko Savić iz CEMI-ja. 

On je istakao da je opšti utisak da se mora raditi na aktivizmu mladih ljudi. 

„Problem našeg društva jeste što smo sve centralizovali, posebno događaje za mlade u par opština u centralnom dijelu i na primorju“, kazao je Savić. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.