Na Cetinje poslate pumpe za ispumpavanje vode iz poplavljenih prostora
Foto: Gov.me

Održana sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje

Na Cetinje poslate pumpe za ispumpavanje vode iz poplavljenih prostora

U prostorijama Direktorata za vanredne situacije MUP-a danas je održana sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje na kojoj je analiziran odgovor sistema zaštite i spašavanja tokom prethodne požarne sezone, te konstatovano da je u zaštiti od požara na otvorenom prostoru sistem odgovorio profesionalno i u skladu sa raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima.

Operativni štab je razmotrio i pripremljenost državnih organa, organa državne uprave i jedinica lokalne samouprave za odgovor na predstojeću zimsku sezonu, naročito sa aspekta poplava i ekstremnih meteoroloških prilika.

"Predstavnici subjekata sistema zaštite i spašavanja saopštili su da su preduzeli neophodne mjere i radnje u cilju preventivnog i operativnog djelovanja u slučaju mogućih elementarnih nepogoda. Poseban akcenat dat je na izradi planske dokumentacije u oblasti zaštite i spašavanja na lokalnom nivou, aktivnog učešća opštinskih timova za zaštitu i spašavanje u preduzimanju mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti, a takođe je naglašeno da koordinacija između državnog i lokalnog nivoa u ovoj oblasti mora biti kontinuirana i kvalitetna", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Operativni štab se osvrnuo i na današnju situaciju koju prouzrokuju obilne padavine i na osnovu raspoloživih informacija zaključio da, izuzev teritorije Prijestonice Cetinje gdje je upućena pomoć od strane Direktorata za vanredne situacije u vidu pumpi za ispumpavanje vode iz poplavljenih prostora, nije bilo potrebe za angažovanjem resursa sa državnog nivoa.

Na današnjoj sjednici usvojena je Informacija o požarima u 2017. godini i Poslovnik o radu Operativnog štaba. 

Kako je saopšteno, Operativni štab za zaštitu i spašavanje će i u narednom periodu nastaviti da kontinuirano prati situaciju na području Crne Gore i reagovati u skladu sa svojim nadležnostima. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.