Opštine moraju unaprijediti svoju transparentnost

Konferencija CGO

Opštine moraju unaprijediti svoju transparentnost

Svaka nedostatnost u radu na lokalnom nivou, bilo da je to nedostatak servisa za građane ili nevršenje poslova iz nadležnosti lokalne samouprave direktno utiče na kvalitet života građana ali i ukupno funkcionisanje sistema i na višim nivoima, ocijenjeno je danas na završnoj konferenciji ”Imam pravo da znam!” koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Prilikom otvaranja konferencije, Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, ukazala je na činjenicu da su lokalne vlasti najbliže građanima i za očekivati bi bilo da budu i najtransparentnije.

“Međutim, to još uvijek nije slučaj u Crnoj Gori, pri čemu postoje značajne razlike u stepenu otvorenosti odnosno zatvorenosti lokalnih samouprava. Transparentnost je direktno vezana i za učinkovitost borbe protiv korupcije na lokalnom nivou, i zato mi insistiramo na dosljednoj primjeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kako u dijelu pružanja informacija po zahtjevima, tako i u dijelu proaktivnosti organa da objavljuju sve informacije od javnog značaja na svojim zvaničnim prezentacijama”, zaključila je Uljarević.

Generalna direktorka Direktorata za lokalnu samoupravu u Ministarstvu javne uprave, Jadranka Vukčević, naglasila je da svako razvijeno društvo počiva na temelju predstavničke demokratije, kroz djelovanje političkih partija i na participativnoj demokratiji koja podrazumijeva snažnu ulogu građana i NVO-a u društvenom i političkom životu zajednice.

Ona je istakla da je stvaranje profesionalne i servisno orjentisane javne uprave jedan od osnovnih strateških opredjeljenja svih učesnika reforme javne uprave.

IMG4448

Predstavljajući sažete preliminarne nalaze o transparentnosti u radu tri opštine obuhvaćene projektom – Kotor, Pljevlja i Podgorica, Mira Popović, koordinatorka projekta i saradnica na programima u CGO-u, objasnila je da su se prikupljali podaci primjenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kroz 43 zahtjeva za slobodan pristup informacijama sa 258 pitanja, i putem detaljnog pregleda Internet prezentacija navedenih opština.

”Ove tri opštine su u prethodne tri godine zaprimile 2, 561 zahtjev za slobodan pristup informacijama, pri čemu je opština Kotor odgovorila u 93 odsto slučajeva, opština Pljevlja u 72 odsto slučajeva, a Glavni grad Podgorica u 53 odsto slučajeva. Najčešći podnosioci zahtjeva za slobodan pristup informacijama u ove tri opštine su NVO odnosno 63 odsto svih zahtjeva su podnijele NVO, slijede građani i građanke sa 27 odsto i ostali pravni subjekti sa 10 odsto,” pojasnila je Popović.

Ona je zaključila da na sajtovima opština nema dovoljno podataka od javnog značaja i Ministarstvo javne uprave bi trebalo da izradi jednoobrazni model za sve opštine i spisak svih podataka i dokumenata koji obavezno moraju biti dostupni, kao i da vrši kontrole u ovom dijelu.

“Dodatno, Agencija bi trebalo da sprovodi periodične obuke za lica zadužena koja rade na poslovima slobodnog pristupa informacijama na lokalnom nivou”, navela je ona.

Amra Strujić, koordinatorka u NVO Bonum iz Pljevalja, predstavila je konkretne aktivnosti koje su sprovedeni u Opštini Pljevlja od stane ove NVO, a tokom kojih je ispitivana otorenost i transparentnost u radu same lokalne samouprave.

”Veliki problem u Opštini Pljevlja predstavlja to što zbog neinformisanosti sami građani nijesu zainteresovani za politiku na loklanom nivou a to sve utiče na njihovu neupućenost kako i na koji način mogu uticati na lokalu u ovoj oblati”, rekla je Strujić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.