Uhapšen naoružani džihadista iz Sirije
Ilustracija

Sarajevo

Uhapšen naoružani džihadista iz Sirije

Sarajevska policija uhapsila je Emina Hodžića, državljanina BiH, koji je kod sebe imao nedozvoljenu veliku količinu oružja.

Hodžić se, piše portal Avaza, borio na strani terorističke organizacije Islamska država (ID) zbog čega je ranije osuđen na zatvorsku kaznu.

Pozivajući se na svoje izvore iz policije list navodi da je 25-godišnji Hodžić uhapšen na autobuskoj stanici u Sarajevu, koja je u neposredoj blizini Ambasade SAD u BiH, gotovo slučajno pri uobičajenoj policijskoj provjeri.

U prtljažniku automobila kojim je upravljao tokom rutinske kontrole pronađene su dvije automatske puške i 15 okvira za metke od kojih je čak osam bilo napunjeno mecima i spremno za upotrebu.

Nakon toga slijedio je detaljni pregled automobila pri čemu su policajci ostali zatečeni pronađenim. 

Hodžić je u vozilu skrivao još i ručni bacač "Zolja", tri ručne bombe, eksplozivnu napravu, oštrač noževa te dva jurišna prsluka.

Autobuska stanica gdje se zatekao do zuba naoružani Hodžić u neposrednoj je blizini ambasada SAD.

Iz MUP-a Sarajevske županije potvrdili su da je Hodžić u pritvoru zbog krivičnog djela nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih stvari, ali se sprovodi i istraga šta je on zapravo planirao i da li je imao pomagače i za šta je trebalo upotrebiti naoružanje.

Podsjeća se da je Hodžić u martu prošle godine osuđen na godinu dana zatvora nakon što je proglašen krivim za protivzakonito pridruživanje stranim paravojnim organizacijama. Tako blaga kazna izrečena mu je jer je priznao krivicu.

Tokom suđenja potvrđeno je da je 2013. godine boravio u Siriji, gdje je otputovao preko Istanbula i tamo se borio u redovima terorističke ID.

Navodi se da je Hodžić oženjen državljankom Srbije koja je protjerana iz BiH i zabranjen joj je ulazak u tu zemlju u periodu od pet godina jer je ocijenjeno da predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.