EM tehnologija - ekonomično rješenje za prirodnu ravnotežu
Ilustracija

EM tehnologija - ekonomično rješenje za prirodnu ravnotežu

U Bijelom Polju danas predstavljena japanska EM tehnologija koje proizvode je prezentirao Boris Jabučanin autorizovani partner EM tehnologije za Crnu Goru.

EM Tehnologija je svjetski poznati brend čiji proizvodi sve više nalaze primjenu i u Crnoj Gori. Njen tvorac je japanski naučnik Teruo Higa, profesor hortikulture na univerzitetu Ryukyus, Okinava, koji je prije više od 30 godina otkrio blagotvornu sinergiju prijateljskih mikroorganizama. To je kompleks od oko 80 potpuno prirodnih mikroba – inokulanata od kojih su najznačajniji: bakterije mliječne kisjeline, fotosintetske bakterije, kvasci, gljivice i melasa- proizvod šećerne trske.

Svojim djelovanjem efektivni mikroorganizmi će nastojati da dovedu u prirodnu ravnotežu svaku ekološki narušenu sredinu na koju se primijene, a da pri tom oni sami neće postati problem.

U pitanju je prirodna tehnologija bazirana na korisnim mikroorganizmima sa mogućnošću raznih primjena, u poljoprivredi, zaštiti životne sredine itd., kaže Jabučanin 

Kako nam je rekao, tehnologiju u našoj zemli već primjenjuju komunalna preduzeća Budve, Bara, Pljevalja i Podgorice u tretmanu kontejnera a protiv neprijatnih mirisa i u odlagalištima otpada.

24257463102153198374971301341021513n

Proizvodi predstavljeni u Bijelom Polju

"Proizvodima  se neutrališu neprijatni mirisi, sprječava širenje patogenih bakterija, uspostavlja proces fermentacije i ne dozvaljava truljenje. Za rijeke, jezera i stajaće vode u upotrebi su glinene kugle koje su natopljene mikroorganizmima koje padaju na dno i razgrađuju mulj koji je veliki problem okruženja. Mulj ispliva nakon 2-3 sedmice na površinu i priordnim putem se razgrađuje", kaže Jabučanin.

U poljoprivredi se koristi kao oplemenjivač zemljišta, stimulator rasta biljaka i za zaštitu biljaka.

"U pitanju su tri proizvoda i svi su na prirodnoj bazi.Pored mikroorganizama sadrže čili papričicu, koprivu, alkohol, sirće...Sadrže antioksidanse čime se neutrališu štetni uticaji iz vazduha", objašnjava Jabučanin.

EM tehnologija primjenjuje se i u domaćinstvima, kao zamjena za štetna hemijska sredstva za čišćenje.

„Ne eliminišu se patogene bakterije već se potiskuju.Ne uništavati bakterije – to je poenta priče“ kazao je on.

U upotreni je i lijek za ljudsku upotrebu ali i upotrebu u stočarstvu. U pitanju je probiotik, hrana za probiotske bakterije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.