Četiri fakulteta biće prilagođena osobama sa invaliditetom
Damir Šehović

Za tri mjeseca

Četiri fakulteta biće prilagođena osobama sa invaliditetom

Za tri mjeseca četiri fakulteta Univerziteta Crne Gore biće prilagođena osobama sa invaliditetom (OSI), saopšteno je danas na potpisivanju ugovora o adaptaciji fakulteta u dijelu pristupa OSI.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, ugovor su potpisali ministar prosvjete Damir Šehović i predstavnik konzorcijuma “LD Gradnja-Ramel-Ening” Desimira Radulovića.

Ugovorena je adaptacija Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Građevinskog i Pravnog fakulteta u Podgorici Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, a vrijednost radova je 230 hiljada eura.

Šehović je rekao da pristup objektima OSI ne smije biti stvar nečije dobre volje, već prirodna obaveza svih organa uključenih u obezbjeđivanje jednakih uslova za svakog građanina, kojoj moraju biti više posvećeni.

Šehović je naglasio da je to kompleksan proces, ali ta činjenica, kako je naveo, nikoga ne amnestira od obaveza i odgovornosti.

U oko 107 obrazovno-vaspitnih ustanova je prilagođen pristup, a toaleti su prilagođeni u više od 60 ustanova.

Ali, kako je ministar konstatovao, mora se ozbiljno raditi na poboljšanju stanja u toj oblasti.

Simbolično, kako je rekao Šejović, Ugovor je potpisan i u susret Međunarodnom danu OSI 3. decembra.

“Moje je da vam obećam da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da sistem u ovom dijelu funkcioniše za svakoga podjednako”, poručio je Šehović.

Radulović je rekao da će odgovorno vršiti ugovorene obaveze, i zahvalio se na prilici da Konzorcijum radi na ovako važnom projektu.

On je istakao da je riječ o vrlo zahtjevnim aktivnostima, koje se izvode za devedest dana i u vrijeme kad ova četiri fakulteta rade.

Ali, kako je ocijenio, sve ugovorene obaveze će, kao i ranije, izvršavati na vrijeme.

Objekti će biti adaptirani u okviru projekta “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” koji se finansira iz kredita Svjetske banke u iznosu od 12 miliona eura.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.