Dačić u Vašingtonu: Nije Balkan izmislio korupciju, vi ste malo pametniji pa ste je legalizovali (VIDEO)
Foto:Screenshot

Kritikovao američki finansijski i politički sistem

Dačić u Vašingtonu: Nije Balkan izmislio korupciju, vi ste malo pametniji pa ste je legalizovali (VIDEO)

Nije korupcija izmišljena na Zapadnom Balkanu, vi ste samo malo pametniji pa ste to legalizovali. Ono što se zove posredovanje u poslu kod vas je legalno, kod nas je korupcija - rekao je srpski šef diplomatije Ivica Dačić u Vašingtonu.

Ministri spoljnih poslova regiona, visoki zvaničnici Stejt Departmenta, članovi Kongresa i stručnjaci, ukupno više od stotinu učesnika, prisustvovali su u Vašingtonu konferenciji nazvanoj "Dolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvjesnosti".

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji istakao je da na Balkanu ima uspjeha, kao što su Hrvatska i Crna Gora, ali i ozbiljnih izazova koje je potrebno hitno riješiti.

"Da bi se spriječila nestabilnost u regionu, neophodno je riješiti probleme korupcije i slabih institucija", naveo je Ji.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovao je na panelu posvećenom ekonomskim temama, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem., piše Glas Amerike.

On je naveo da niko neće investirati u politički i bezbjednosno nestabilan region ističući da nema razvoja ekonomije bez stabilnosti regiona. On je naveo da je Evropska unija siguran spoljnotrgovinski partner Srbije i da su takođe unaprijeđeni odnosi sa SAD, gdje je došlo do povećanja trgovinske razmjene najviše zbog izvoza automobila Fijat u SAD. Dačić je ipak konstatovao da Srbija ima veću trgovinsku razmjenu sa Crnom Gorom nego sa SAD što je pokazatelj da su zemlje Zapadnog Balkana "najvažnije jedne drugima".

Dačić je govorio o korupciji, nezaposlenosti, odlivu mozgova i privlačenju stranih investitora ali je iznio neke oštre ocjene na račun američkog političkog sistema.

Najprije je kritikovao američku nacionalnu avio-kompaniju Junajted zbog kako je rekao lošeg tretmana putnika, kojeg nisu pošteđeni ni političari a potom je kritikovao i američki finansijski pa i politički sistem u odgovoru na pitanje kako se zapadnobalkanske zemlje bore sa korupcijom.

"Nije Srbija izmislila poreske rajeve, i Maršalska ostrva, Kajmanska ostrva i sve ostale. Tako da, što se toga tiče, ja naravno slušam šta govori i Svjetska banka... Veoma volim kada nam drugi dijele lekcije ali bih volio da pogledaju malo sebe. Nije korupcija izmišljena na Zapadnom Balkanu, vi ste samo malo pametniji pa ste to legalizovali. Ono što se zove posredovanje u poslu kod vas je legalno, kod nas je korupcija. Ono što se zove poreski raj, neke zemlje su od toga napravile ekonomsko čudo.", kazao je Dačić.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.