Darmanović: Balkan se ponovo suočava sa političkim, bezbjednosnim i ekonomskim izazovima
Foto:MVP

Konferencija „Oblikovanje budućnosti Balkana u eri nesigurnosti“

Darmanović: Balkan se ponovo suočava sa političkim, bezbjednosnim i ekonomskim izazovima

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na konferenciji „Oblikovanje budućnosti Balkana u eri nesigurnosti“, koju je organizovao Atlantski savjet Sjedinjenih Američkih Država.

Konferencija je bila usmjerena na političke, bezbjednosne, ekonomske i druge aspekte integracionih procesa Zapadnog Balkana u cilju njegove trajne i održive stabilizacije, demokratizacije i ekonomskog prosperiteta.

Tokom izlaganja, na panelu koji je otvorila senatorka Džin Šahin, a na kojem su učestvovali i Rozmari Di Karlo, predsjednica Nacionalnog komiteta za američku spoljnu politiku, Hedvig Morvaj, izvršna direktorica Evropskog fonda za Balkan i Ditmir Bušati, ministar vanjskih poslova Albanije, ministar Darmanović je ocijenio da se region ponovo suočava sa političkim, bezbjednosnim i ekonomskim izazovima, te u tom kontekstu istakao važnost aktivnog, vidljivog i posvećenog zajedničkog angažmana EU, NATO i Sjedinjenih Država.

Podvukao je opredijeljenost Crne Gore da kao odgovorna članica NATO doprinosi savezničkim aktivnostima, posebno u dijelu očuvanja bezbjednosti, borbe protiv terorizma i projektovanja stabilnosti van granica Alijanse. Ponovio je da je Crna Gora posvećena pružanju podrške regionalnim aspirantima i njihovim reformskim procesima, naglasivši da će se Crna Gora zalagati za jačanje i konkretizaciju saradnje u cilju njihovog napretka na evro–atlantskom putu - saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović je podsjetio da će Crna Gora naredne godine predsjedavati Američko-jadranskom poveljom (A5) i najavio da će fokus predsjedavanja biti na očuvanju i jačanju relevantnosti Povelje kao jednog od glavnih mehanizama za integracionu i bezbjednosnu saradnju u regionu.

Crnogorski šef diplomatije se osvrnuo i na bezbjednosne, ekonomske i druge benefite članstva za Crnu Goru, istovremeno apostrofirajući pozitivne efekte istog i na stabilnost Jugoistočne Evrope i promociju evro-atlantskih vrijednosti, što je u interesu i Alijanse i njenih članica.

Na skupu su učestvovali visoki zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država, država regiona, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i akademske zajednice.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.