Crna Gora da bude na globalnoj investicionoj mapi
Međunarodna konferencija Energetske povelje

Kao destinacija atraktivna za ulaganja u sektor energetike

Crna Gora da bude na globalnoj investicionoj mapi

Crna Gora, iako mala država, ima za cilj da se nađe na globalnoj investicionoj mapi kao destinacija atraktivna za ulaganja u sektor energetike, kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović.

Državni sekretar Vujović učestvovao je danas na 28. sastanku Međunarodne konferencije Energetske povelje koji se održava u Ašgabatu, u Turkmenistanu.

Na sastanku je naglašena važnost održivog razvoja kroz promociju obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti kao i diverzifikacije energetskih ruta.

U svom obraćanju, državni sekretar Vujović prezentovao je ciljeve Crne Gore, koji se poklapaju sa ciljevima Energetske povelje, a to  su: unapređenje investicione klime, promocija obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost, kao i unapređenje u oblasti inovacija i tehnologija.

„Poseban inpuls razvoju energetskog sektora u Crnoj Gori, ali i regionu, daje podmorski eletroenergetski kabal između Crne Gore i Italije, kojim će se vršiti prenos električne energije ne samo do Italije, već i dalje u Evropsku uniju. Takođe, nedavno je osnovana i Berza električne energije kojom stvaramo konkurentnije tržište električne energije u Crnoj Gori“, kazao je Vujović.

Foto2

Sekretarijat Energetske povelje pozvao je Crnu Goru da učestvuje u izradi Izvještaja o procjeni rizika energetskih investicija za 2018. godinu, dokument koji će sadržati metodologiju i nivo posvećenosti države da upravlja rizicima, a na osnovu čega će se procjeniti koje su prednosti države i oblasti u kojima se mora napraviti poboljšanje u energetskom investicionom sektoru. Kroz pomenuti Izvještaj, Sekretarijat Energetkse povelje će Crnoj Gori dati preporuke za dalje unapređenje investicione klime u oblasti energetike.

Crna Gora je punopravna članica Energetkse povelje od 2015. godine i potpisnica Deklaracije o Međunarodnoj Energetskoj povelji koja ima za cilj da modernizuje postojeći Sporazum o Energetskoj povelji.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.