Ispred suda u Hagu veliku bro ljekara, bore se za život Praljka, poslat i helikopter
Foto: AA

Ispred suda u Hagu veliku bro ljekara, bore se za život Praljka, poslat i helikopter

Po Slobodana Praljka, bivšeg zapovjednika HVO-a, koji je danas nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda od 20 godina, popio otrov, dolazi i helikopter.

Kako prenose strani mediji, ljekarske ekipe oživljavaju Praljka i bore mu se za život.

2017112922717705628292032Web

Foto: AA

Podsjećamo, na današnjoj sjednici Žalbenog vijeća iznesene su drugostepene presude u slučaju "Jadranko Prlić i drugi".

Sjednica je prekinuta nakon što je Praljak popio otrov.

Ispred suda u Hagu nalazi se veliki broj ljekara, koji čekaju da Praljka premjeste u obližnju bolnicu.

Bivši logoraši, koji su u Sarajevu pratili izricanje konačne presude šestorici nekadašnjih čelnika takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR-HB), optuženim za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini početkom '90-ih godina, prokomentarisali su da je čin Slobodana Praljka individualan i da je tako želio demonstrirati određene političke ciljeve, javlja Anadolija. 

Alija Muminović bio je zatočen u logoru HVO-a Turija kod Konjica i on je govorio i o činu osuđenog Slobodana Praljaka koji tvrdi da je popio otrov iz bočice, kazavši da ga može komentarisati na dva načina, kao vjernik i čovjek. 

"Kao vjernik smatram da je njegov moral u zadnjoj sekundi njegovog života nadjačao količinu zločina koje je počinio. Kao čovjek smatram da je to individualni čin na koji je on želio da demonstrira određene političke ciljeve", poručio je bivši logoraš Muminović.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković izjavio je kako očekuje da će Slobodan Praljak, nakon što mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora pred Žalbenim vijećem Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i ostali osuđeni, izdržavati kaznu zatvora koju mu je odredio Haški tribunal, javlja Anadolija.

"Želim da vjerujem da Praljak nije popio otrov, da je možda neka druga tečnost. Ne bih želio da se to desilo. Sreća da je saslušao presudu do kraja. Nadamo se da će sve to na kraju biti uredu, da će on, kao i ostali, izdržavati kaznu onoliko koliko je Haški tribunal njemu odredio", istakao je Mešković i  dodao: 

"Želimo da život provede u pritvoru, odnosno u zatvoru, i da ima dugo vremena analizirati koju štetu je učinio čovječanstvu, a posebno BiH."

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.