Hag potvrdio udruženi zločinački poduhvat, Praljak popio otrov u sudnici(FOTO)
Foto:Anadolija

Prekinuto suđenje

Hag potvrdio udruženi zločinački poduhvat, Praljak popio otrov u sudnici(FOTO)

Haški tribunal potvrdio je danas udruženi zločinački poduhvat, u kojem je učestvovao dio hrvatskog političkog vrha, sa Franjom Tuđmanom na čelu, javljaju agencije.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je, naime, žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zločinački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske".

Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sudije Pokara, nije utvrdilo da je Sudsko vijeće pogrešno interpretiralo činjenice.

 Haški sud potvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem etničkog čišćenja djelova BiH. Hrvatska je sprovodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg-Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije, saopštio je sudija Karmelo Agijus.

2017112922717409028287864Web

Žalbeno vijeće potvrdilo je kaznu od 25 godina zatvora za Jadranka Prlića, Bruni Stojiću i Slobodanu Praljku od 20 godina zatvora.

Praljak, Nekadašnji zapovjednik Glavnog štaba HVO koji je, kako navodi Sud, imao funkciju u Ministarstvu odbrane Hrvatske,  je ustvrdio da je popio otrov, te je sudija nakon toga prekinuo sjednicu Žalbenog vijeća, javila je Anadolija."Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prezirom odbacujem presudu", rekao je tada Praljak, nakon čega je popio nešto iz bočice.

Izricanje konačne presude očekuju još Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, koji nije prisutan u sudnici.

U prvostepenoj presudi kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata navedeni su i bivši predsjednik Franjo Tuđman, tadašnji ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko.

Prvostepenom presudom je pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba i pravilno je utvrđeno da je Hrvatska sprovodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg-Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije, naveo je sudija Agijus.

Pojedinačna krivica i kazne biće pročitane na kraju izricanja presude, koje se očekuje da će trajati nekoliko sati, prenosi Rts.

Pored predsJednika Žalbenog vIJeća sudije Karmela Ađijusa, članovi žalbenog vIJeća su i sudije Liu Dakin, Fausto Pokar, Teodor Meron i Bakone Džastis Moloto.

Haški tribunal: Nije bilo terora nad muslimanima u Mostaru

Žalbeno vijeće Haškog tribinala oslobodilo je optužene u slučaju Prlić za zločine nad civilima u Mostaru, a u toku je čitanje djela presude koji se tiče udruženog zločinačkog poduhvata i zločina nad muslimanima u takozvanoj Herceg Bosni.

Predsjedavajući žalbenog vijeća sudija Karmel Agijus, koji je ujedno i predsednik Tribunala, rekao je da je žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sudije Fausta Pokara, zaključilo da je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo izvršeno u vojne svrhe, a ne radi zastrašivanja i terorisanja civilnog stanovništva , bosanskih muslimana.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.