Danas je rođendan Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

Danas je rođendan Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija bi danas proslavila 74. rođendan.

Dan Republike, proslavljan 29. novembra, bio je jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ i vjerovatno nije postojala osoba koja nije znala za taj datum.

Danas, oni koji su od rođenja promijenili tri-četiri države, a da se nisu pomjerili s mjesta, uglavnom u folderu “nepotrebno znanje” čuvaju ovaj podatak, piše B92.

Datum koji je nekada podrazumijevao najmanje dva neradna dana, bogatu trpezu nakon “svinjokolja”, pionirsku zakletvu, razne svečanosti, dijeljenje ordenja i počasne plotune, sada vam može donijeti samo koju “hiljadarku” u nekom popularnom kvizu. 

Dan Republike SFRJ, 29. novembar, je obilježavao godišnjicu Drugog zasijedanja AVNOJ-a 29. novembra 1943, kada su predstavnici partizanog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945. 

Praznik nije preživio raspad SFRJ ni u jednoj republici nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji, gdje je ukinut tek 2002. godine odlukom Vijeća građana Savezne skupštine SRJ. Crna Gora je "odustala" od zvaničnog praznovanja nekoliko godina ranije. 

“Pojedini “socijalistički” praznici su ostali u pamćenju. “29. novembar” svi vezuju za svinjokolj, jer se nadovezivao na pripremu mesa za zimske praznike. To je bila njegova čar.

Kada ne bude više generacije koja ga je slavila, nestaće i on, jer sam istorijski događaj na koji se oslanjao je protivrječan, nema transgeneracijsku vrijednost i nije dovoljan da bi se ovom prazniku dao veći značaj”, rekao je istoričar Predrag Marković povodom ranijeg rođendana SFRJ.

Izvor:B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.