Crna Gora uzor državama regiona u svojoj posvećenosti miru i bezbjednosti
Foto:gov.me

Darmanović u Vašingtonu

Crna Gora uzor državama regiona u svojoj posvećenosti miru i bezbjednosti

Ministar vanjskih poslova prof.dr Srđan Darmanović susreo se danas u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i evroazijske poslove Vesom Mičelom.

Darmanović je čestitao Mičelu stupanje na dužnost, iskazavši uvjerenje da će se strateški, partnerski i prijateljski odnosi dvije zemlje dodatno osnažiti u narednom periodu.

Istakao je da, kao nova i odgovorna članica Alijanse, Crna Gora želi da doprinese rješavanju bezbjednosnih i drugih izazova sa kojima se suočava Zapadni Balkan, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović je, kako se dalje navodi u saošpštenju, naglasio da će se u duhu unaprijeđenja regionalne saradnje odvijati i crnogorsko predsjedavanje Američko-jadranskoj povelji naredne godine.

Takođe, upoznao je Mičela sa aktuelnom dinamikom u dosadašnjem procesu evropskih integracija i izrazio očekivanje da će Crna Gora do kraja naredne godine otvoriti sva pregovaračka poglavlja.

Mičel je čestitao Vladi Crne Gore na naporima i vrlo posvećenom radu koji je rezultirao članstvom u NATO-u, naglasivši da je Crna Gora uzor državama regiona u svojoj posvećenosti miru i bezbjednosti i održavanju dobrosusjedskih odnosa.

Članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenio je istorijskom prekretnicom za bezbjednost na Zapadnom Balkanu, te izrazio uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da igra lidersku ulogu u unaprijeđenju političke i bezbjednosne arhitekture regiona. 

Crnogorski šef diplomatije susreo se danas u Vašingtonu i sa senatorom Kristoferom Marfijem.

Darmanović je izrazio zadovoljstvo posjetom potpredsjednika Pensa Crnoj Gori, koja je bila jasna potvrda da je Crna Gora za SAD važan partner i da se prepoznaje konstruktivna uloga Crne Gore u rješavanju otvorenih pitanja u regionu Zapadnog Balkana.

"Ministar je naglasio značaj aktivnog angažmana SAD na Zapadnom Balkanu, što je veoma važno, ne samo sa aspekta bezbjednosti, nego i podrške našim reformama na putu ka EU. 
Senator Marfi je ocijenio da je NATO snažniji sa Crnom Gorom i iskazao uvjerenje da će bilateralni odnosi biti dodatno ojačani savezničkim aktivnostima u okviru Alijanse. Pohvalio je i važan doprinos Crne Gore očuvanju mira i bezbjednosti u regionu, te na toj liniji ponovio nastavak pune podrške SAD", zaključujuju iz MVPa.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.