Cijena Bregzita 45 do 55 milijardi eura
ilustracija

Postignut dogovor?

Cijena Bregzita 45 do 55 milijardi eura

Britanski i evropski pregovarači postigli su dogovor oko toga koliko Britanija treba da plati Evropskoj uniji za izlazak, a iznos će biti između 45 i 55 milijardi eura, piše britanski list Telegraf.

Dva izvora potvrdila su listu da su se dvije strane složile oko cifre krajem prošle nedelje. 

Koliko Britanija treba da plati EU za izlazak prema svojim ranije preuzetim obavezama, jedno je od glavnih problema u pregovorima o Brezgitu između dvije strane i ukoliko je dogovor postignut to će predstavljati veliki prodor. Telegraf navodi da će konačna cifra biti između 45 i 55 milijardi eura, u zavisnosti od računice koju bude izvela svaka strana na osnovu "zajednički pripremljene metodologije", prenosi N1 pzivajući se na Betu.

Do sada je Britanija nudila da plati oko 20 milijardi eura što je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani odbacio, ocjenjujući da račun iznosi između 50 i 60 milijardi eura.

Na pitanje agencije Frans pres, Evropska komisija i britansko Minstarstvo za Bregzit nisu željeli da potvrde da je postignut dogovor. 

Pregovori dvije strane počeli su u junu, a prema pravilima Unije treba da se završe do aprila 2019. godine. Preostalih 27 zemalja u EU su postavili rješenje plaćanja kao jedan od uslova za prelazak na drugu fazu pregovora o budućim odnosima EU i Velike Britanije. Brisel traži da se ostvari "dovoljan napredak" po tri pitanja - prava Evropljana koji žive u Britaniji posle Bregzita, posljedice razlaza na granicu između Irske i britanske provincije Sjeverne Irske, i poravnjanje računa sa Britanijom, da bi moglo da se ide dalje u pregovorima. 

Dvadesetsedmorica će na samitu predviđenom 14. i 15. decembra u Briselu reći da li prihvataju da krenu u drugu fazu pregovora, odnosno da li smatraju da ostvaren dovoljan napredak po ta tri ključna pitanja. 

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i britanska premijerka Tereza Mej treba da se sastanu 4. decembra da ocijene kako napreduju pregovori. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.