Sjeverna Koreja potvrdila lansiranje rakete
ilustracija

Kapaciteta da pogodi čak i ciljeve na teritoriji SAD

Sjeverna Koreja potvrdila lansiranje rakete

Sjeverna Koreja je potvrdila danas da je uspješno lansirala interkontinentalnu balističku raketu koja ima kapacitet da pogodi ciljeve na američkoj teritoriji.

Sjevernokorejka državna televizija je objavila da je lansirana raketa "Hvasong-15", koja je mnogo jača od prethodnih, prenosi Beta.

Pjongjang je posle dva mjeseca mira lansirao najsnažniju raketu do sada, a analitičari procjenjuju da oružje ima domet da pogodi čak i ciljeve na teritoriji SAD, prenosi agencija AP.

Sjevernokorejska vlada je saopštila da raketa "Hvasong-15" može nosi "nuklearne glave velike težine" i može da pogodi ciljeve na cijelom američkom kopnu.

Novinska agencija KCNA je prenijela da je sjevernokorejski lider Kim Džon Un izrazio "veliko zadovoljstvo" pošto je raketa dostigla maksimalnu visinu od 3.725 kilometara i prešla 998 kilometara prije preciznog slijetanja u vode u blizini Japana.

Raketa je letjela oko 1.000 kilometara i pala u Japansko more, saopštio je Pentagon.

Ovo je prvo lansiranje od kada je Sjeverna Koreja ispalila raketu srednjeg dometa iznad Japana 15. septembra.

"Razvoj i unapređenje strateškog oružja ima cilj da brani suverenitet i teritorijalni integritet zemlje od američke imperijalističke ucenjivačke politike", navodi se u saopštenju.

Ispaljivanje rakete, ocjenjuje AP, šalje jasnu poruku administraciji predsjednika SAD Donalda Trampa, koja je vratila Sjevernu Koreju na spisak sponzora terorizma, ali i uništava diplomatske napore da se nesuglasice riješe mirnim putem pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.



 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.