Smijemo li piti kafu koja je dugo stajala skuvana?
Ilustracija

Smijemo li piti kafu koja je dugo stajala skuvana?

Do kraja radnog vremena ostalo je još nekoliko sati i već lagano osjećate umor. Uzimate šoljicu kafe koja vam od jutra stoji na radnom stolu i pitate se da li je posle tolikog stajanja uopšte smijete da pijete?

Evo odgovora na to pitanje.

1. Mijenja li se s vremenom ukus skuvane kafe

Skuvana kafa može promijeniti ukus i nakon 30 minuta, a posle tog vremena imate otprilike četiri sata prije nego što se ulja koja se nalaze u kafi pokvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuvanja.

2. Šta se dešava kad crna kafa odstoji

Crna kafa je tad sigurna za piće, mada vjerovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuvana. Bolje je da napravite novu, a ako ste baš riješeni da popijete tu kafu, prethodno je zagrijte.

3. A, ako je riječ o kafi s mlijekom

Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mleko može ostati svježe i sedam dana nakon otvaranja. Ako ga, pak, ostavite u kafi (nes ili crnoj) više od nekoliko sati, skuvajte novu kafu, piše avaz.ba.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.