DPS: Istražiti sve incidente i flagrantna kršenja predizborne tišine
DPS

Ocjena najjače partije

DPS: Istražiti sve incidente i flagrantna kršenja predizborne tišine

Demokratska partija socijalista poziva nadležne državne organe da istraže sve incidente koji su se dešavali u toku izborne ćutnje i na sam dan glasanja na lokalnim izborima na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima.

"Takođe, pozivamo i medijske regulacione organe i samoregulaciona tijela da ispitaju flagrantna kršenja predizborne tišine, kako bi se ubuduće spriječilo nepristrasno i neprofesionalno izvještavanje pojedinih medija", saopšteno je iz DPS-a.

U DPS-u smatraju da su pojedine opozicione stranke, a prije svega Demokrate Alekse Bečića, u cilju sticanja prednosti u odnosu na ostale stranke, a svjesni drastičnog pada rejtinga u predizbornoj kampanji, tendenciozno proizvodile medijske objave koje su  koordinirano plasirane u njima bliskim medjima.

"Ovakav scenario započeo je u petak, 24. novembra u 21 čas, kada je Bečićeva stranka zakazala pres konferenciju, pokušavajući da izigra norme kojima je regulisana  predizborna tišina. Narednog dana ova stranka je plasirala preko portala www vijesti.me, medijske objave koje su se sastojale iz jednog izvještaja sa pres konferencije, tri stranačka saopštenja, jedne video izjave Alekse Bečića. Smatramo da je ovo nedopustiva praksa i da se na ovaj način izigravaju izborna pravila kao i slobodna volja glasača. Posebnu odgovornost u predizbornoj tišini imaju mediji, tako da je svaki pokušaj arbitriranja i neskrivenog protežiranja političkih subjekata, ne samo neprofesionalan već i zabranjen", navode iz DPS-a.

Na dan izbora, kako se dodaje, predstavnici opozicije su svjesno unosili nemir među građane, konstantnom proizvodnjom incidenata, čime su pokušavali da stvore osjećaj straha kod birača i da ih odvrate od glasanja.

"Napominjemo da su tokom predizborne kampanje, a posebno u izbornom danu predstavnici Demokrata, agresivnim ponašanjem i nasilnim pokušajima pridobijanja podrške, remetili mir građana i ugrožavali njihov privatni posjed, upotrebljavajući čak i sredstva kao što je bejzbol palica za fizički obračun sa našim aktivistima", kažu u DPS-u.

U najjačoj partiji smatraju da je izuzetno važno da se svi ovi slučajevi ispitaju kako bi se zaustavila loša praksa koju su predstavnici opozicije i njima bliskih medija demonstrirali u ovom izbornom procesu.

"I ovi izbori kao i svi prethodni,  pokazali su  političku zrelost naših građana koji su, bez obzira na neprimjerene političke pritiske i pokušaj arbitriranja pojedinih medija na crnogorskoj političkoj sceni, nepogrješivo znali da izaberu  opciju koja je uspjela dostojanstveno da odoli svim provokacijama, ne odustane od svojih temeljnih političkih principa i ostvari nikad časniju i ubjedljiviju izbornu pobjedu", zaključuje se u saopštenju.