Počeo Božićni post, vrijeme kada čovjek pronalazi mjeru u svemu
Ilustracija

Počeo Božićni post, vrijeme kada čovjek pronalazi mjeru u svemu

Višenedjeljni Božićni post, kojim se vjernici pravoslavne crkve pripremaju za proslavu Božića, počeo je danas i traje do 7. januara.

Danas počinje Božićni post kojim se pravoslavni hrišćani pripremaju za obilježavanje praznika rođenja Isusa Hrista za crkve koje svoje bogoslužbeno vrijeme računaju prema Julijanskom kalendaru.

Četrdesetodnevni Božični post, koji po značenju i trajanju dolazi poslije Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta, koji je uvod u najveći hrišćanski praznik Hristovog Vaskresenja, počinje za Rusku pravoslavni crkvu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru.

Ostale hrišćanske crkve, među kojima i većina pravoslavnih, koje su zbog veće tačnosti prihvatile Gregorijanski kalendar, u postu su od 15. novembra.

Hrišćanski post uveden je po uzoru na Isusa Hrista koji je četrdeset dana proveo u pustinji u postu i molitvi i u Starom zavetu dao zapovijest Jevrejima da poste jer će i "njegovi učenici postiti".

Prema hrišćanskom učenju, utemeljiteljem posta "smatra se sam Isus Hristos, koji je uoči stupanja u podvig iskupljenja roda ljudskoga ukrijepio sebe dugotrajnim postom".

Učvršćuje snagu vjere i volje

Ustanovljenje Božićnog posta, kao i drugih višednevnih postova, datira se u prve vjekove hrišćanstva i pominju se u djelima svetih otaca od IV i V vijeka.

Prvobitno je trajao sedam dana, a odluka i naredba hrišćanima da pred praznik Roždestva poste 40 dana izrečena je na saboru 1166. godine.

"Post je i danas neophodan", zapisao je u svojoj knjizi "Molitve i molbe" blaženopočivši patrijarh srpski Pavle objasnivši da se ovim podvigom uz molitvu, pravoslavni hrišćani pripremaju za dolazak velikih praznika.

Trajanje Božićnog posta objašnjava se i četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je 25. decembra rođen Bogomladenac Isus.

Zato se kaže da je post zvijezda vodilja za sve one koji su hrišćanstvo odabrali za svoju vjeru, kao što je za mudrace, koji su vjerovali u proročanstvo o rođenju Spasitelja, jedina vodilja bila najsjajnija zvijezda na nebu koja je išla od Zapada ka Istoku i koja ih je dovela u Vitlejem.

Pravoslavni hrišćani se slobodnom voljom odlučuju na ovaj podvig čija je svrha očišćenje duše i tijela koje se postiže ne samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i od loših misli, riječi i djela.

Post je, zapravo, vrijeme kada čovjek pronalazi mjeru u svemu, izražava zahvalnost Bogu, pronalazi mir i suzdržava se od loših misli i djela. Vrijeme posta treba da nauči čovjeka suzdržavanju, ali dakle ne samo od masne hrane, već i od zlobe, uvreda, bijesa i svakog onog ponašnja koje ne treba da bude svojstveno pravom hrišćaninu.

Postom se potvrđuje snaga volje onih koji kao hrišćani žele da svojim razumom vladaju u svim iskušenjima, pa se kaže da je post – podvig cjelokupne ličnosti i etički stav.

Pravilo je takođe da i slavske trpeze u srpskim domovima u vrijeme Božićnog posta budu posne.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.