Naknada za nezaposlene biće povećana sa sadašnjih 77 na 108 eura
Ilustracija

Predlog zakona

Naknada za nezaposlene biće povećana sa sadašnjih 77 na 108 eura

Naknada za nezaposlene biće povećana sa sadašnjih 77 na 108 eura neto, jedna je od novina u predlogu zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojeg je pripremilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Kako se djelimično mijenjaju kategorije za dužinu primanja, ova naknada i smanjuje period staža nakon kojeg se osiguranik, koji bez svoje krivice ostane bez posla, na nju može prijaviti u Ministarstvu očekuju da će mjesečno imati oko 800 korisnika više nego do sada, pišu Vijesti.

Prošle godine ovu mjesečnu naknadu primalo je, prema podacima Zavoda, 6.386 korisnika pa će novi broj korisnika mjesečno iznositi oko 7,2 hiljade. 

Sve to će uticati da se iznos potreban za isplatu ove naknade poveća sa sadašnjih 8,3 miliona na 12,5 miliona.

U obrazloženju predloga zakona, navedeno je da će ukupan godišnji iznos potreban za aktivnu politiku zapošljavanja iznositi još 6,2 miliona. 

Ovaj novac obezbjeđuje se od doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti kojeg plaćaju svi radnici i njihovi poslodavci u iznosu od jedan odsto bruto zarade. To, prema sadašnjoj prosječnoj zaradi iznosi 7,67 eura.

Budžetom za narednu godinu Vlada je predvidjela da će od ovog doprinosa naplatiti 14,3 miliona eura ili oko pola miliona eura više nego do sada. Postojećim zakonom predviđeno je da ova naknada iznosi 40 odsto minimalne zarade koja vrijedi 193 eura, dok je novim predlogom predviđeno da to budu 56 odsto minimalne zarade.

Sada pravo na ovu naknadu imaju zaposleni koji prije prestanka radnog odnosa ima staž osiguranja od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci, a novim zakonom predviđa se da to bude devet mjeseci neprekidno ili sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci.

Ostalo je da to pravo ima osiguranik kome se prekine radni odnos bez njegove saglasnosti ili krivice i koji se prijavi Zavodu za zapošljavanje u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa. 

Dužina trajanja prava na naknadu i dalje će zavisiti od prethodne dužine trajanja radnog staža, ali ranijih sedam perioda svedeno na pet.

Prema sadašnjem predlogu, naknada se može dobijati tri mjeseca nakon gubitka posla ako je osiguranik prije toga imao staž u trajanju od devet mjeseci do pet godina, šest mjeseci za staž od pet do 15 godina, a devet mjeseci za staž od 15 do 25 godina. Godinu dana naknada se može primati ako je osiguranik prije otkaza imao staž od 25 do 35 godina.

Zadržano je pravilo iz sadašnjeg zakona da osiguranik koji ostane bez posla nakon 35 godina staža, naknadu može primati do novog zaposlenja ili ostarivanja prava na penziju.

Izvor:Vijesti.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.