Godina rada Vlade uspješna, za zapošljavanje i podizanje standarda ne možemo reći isto
Vasilije Kostić

Kostić ocjenjuje

Godina rada Vlade uspješna, za zapošljavanje i podizanje standarda ne možemo reći isto

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da se na osnovu ekonomskih pokazatelja može reći da je godina rada Markovićeve vlade bila uspješna. On, međutim, dodaje da se to ne može reći za zapošljavanje i poboljšanje standarda.

“Ovakav zaključak se temelji na rezultatima u konsolidaciji javnih finansija i njihovom zasnivanju na održivim principima iako se za taj proces, objektivno, ne može govoriti u prošlom vremenu. Tek je na početku, ali daleko od toga da su rezultati za potcjenjivanje. Zabilježen je i rast BDP i to po vrlo visokoj stopi što, pri postojećim makroekonomskim pokazateljima, ima poseban značaj”,  kaže Kostić za Pobjedu.

Dodaje da ne treba smetnuti s uma da je dinamičan rast jedna od ključnih poluga smanjenja javnog duga, uz smanjenje budžetskog deficita, odnosno uravnotežavanja potrošnje.

“Makroekonomska stabilnost je ojačana, a međunarodne agencije su podigle izglede ekonomije, što može biti značajno za obezbjeđenje sredstava na svjetskom finansijskom tržištu.Priliv stranih investicija je dinamiziran, što je značajno naročito zbog naše makroekonomske neravnoteže. Značajni kapitalni i infrastrukturni projekti se odvijaju zadovoljavajućom dinamikom, što podiže očekivanja za budućnost”,  objašnjava ovaj ekonomski analitičar, ali ističe da za zapošljavanje, stvaranje novih radnih mjesta i podizanje standarda ne možemo reći isto.

“Ali rezultati ukazuju da bi u budućnosti sve moglo rezultirati povoljnijim kretanjima u sferi zapošljavanja. Ni standard građana ne bilježi iole osjetnije poboljšanje, ali taj je proces uslovljen i nizom drugih poboljšanja, prije svega pravednijom raspodjelom novostvorenog, pa je stoga skopčan s dužim rokom i skoro da nije bilo vremena za takvo što. Ukoliko se ispoljene tendencije zadrže, a imajući u vidu planirano, nije nerealno očekivati blaga poboljšanja u bliskoj budućnosti”,  smatra Kostić, prenosi portal Cdm.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.