Evo zbog čega nemate energije i hronično ste umorni
Ilustracija

5 razloga

Evo zbog čega nemate energije i hronično ste umorni

Sa hroničnim umorom povezuju se Epstein-Barr virus, anemija, gljivice, masna jetra te stres i depresija.

Ako se nikako ne uspijevate odmoriti, iako jedete zdravo i spavate dovoljno, provjerite ova stanja.

1. Epstein-Barr virus (uzročnik mononukleoze)

Konvencionalna medicina danas taj virus povezuje i s hroničnim umorom, a procjene kažu da je prisutan u 95 posto stanovništva, iako je većina razvila imunitet na njega. Često prolazi bez simptoma ili s blagim simptomima koji se lako zamijene za neki oblik viroze, pa nerijetko ostane nedijagnostikovan.

Umor, mrzovolja i glavobolja često prethode pojavi glavnih simptoma, među kojima su povišena temperatura, upala grla i povećani limfni čvorovi na vratu. Kod onih sa zdravim imunitetom bolest je samoizlječiva pa možemo ozdraviti prirodnim sastojcima za jačanje imuniteta i kvalitetnijom ishranom.

2. Manjak gvožđa (anemija)

Dijagnostikuje se na temelju smanjenog broje eritrocita, hemoglobina ili hematokrita u krvnoj slici, a zavisno od nedostataka razlikujemo više vrsta anemije. Najčešći uzrok mikrocitne anemije je nedostatak gvožđa u ishrani, smanjenje apsorpcije gvožđa iz probavnog trakta, povećane potrebe za gvožđem (trudnoća, pubertet), ili povećani gubitak gvožđa iz tijela (kod obilnih menstruacija u žena), ili kod krvarenja (iz probavnog trakta ili drugih organskih sastava).

Anemija je samo simptom te svakako treba proći detaljne pretrage da se utvrdi njen uzrok. Često nije dovoljno piti preparate koji sadrže gvožđe, jer ga bolest u podlozi i dalje ‘krade’, no možete si pomoći preparatima koji sadrže kombinaciju gvožđaa, folne kisjeline i vitamina B12.

3. Candida

Gljivica koja je prisutna u flori rodnice kod žena, no oko 50 posto žena nema nikakve simptome, odnosno ne izaziva uvijek upalu. Najčešća je Candida albicans, koja je u podlozi 80-90 posto upala rodnice (vaginitisa) i upala spolovila (vulvitisa). Upala se najčešće aktivira zbog slabog imuniteta ili uslijed korištenja antibiotika.

Kad se razvije upala, organizam većinu energije troši na obranu od invazije candide, što može dovesti do daljnjeg slabljenja imuniteta i kroničnog umora, alergije, artritisa, pa čak i raka.

4. Oscilacije šećera u krvi i masna jetra

Previše ugljikohidrata i dodanih šećera u organizmu, kao i prejedanje itekako može uticati na nivo energije. Neiskorišteni šećeri pohranjuju se kao masne naslage ‘za kasnije’ te opterećuju jetru, što s vremenom može dovesti do nealkoholne masne jetre ili ciroze.

Pomoći možete boljim planiranjem obroka i pridržavanjem pravila o tome da treba jesti raznovrsno, umjereno i više puta tokom dana.

5. Stres i depresija

Osim što može štetiti nadbubrežnim žlijezdama i živčanom sastavu, stres utiče na imunitet i dovodi do gubitka vitamina. Dugotrajna izloženost stresu može uzrokovati hronični umor te depresiju, stanje u kojem se čovjek predaje očaju, ne vidi izlaz iz problema i zatvara se u sebe, što samo pojačava osjećaj umora i gasi želju za životom.

Stoga treba uvesti neku tehniku meditacije i uvrstiti u svoj raspored vrijeme za odmor, opuštanje i šetnje.

Šta može pomoći?

Pojačajte unos voća, posebno agruma, zbog antioksidansa, odnosno C vitamina kojim obiluju, kao i protivupalnih flavonoida, antocijana, resveratrola i drugih ljekovitih stvari.

Više zelenog lisnatog povrća te mliječnih proizvoda povećaće nivo kalcijuma i magnezijuma u organizmu, koji su zaslužni za smirenje simptoma stresa, opuštaju napete mišiće te smiruju alergijske reakcije. Uz to, ponekad možemo pomoću kupke ugodnog mirisa, uljima za masažu tinkturama i čajevima koji jačaju imunitet, ističe dr. Ksenija Krajina Pokupec, doktorka opšte medicine i fitoaromaterapeut iz savjetovališta Botana.

Ponekad je dovoljno samo udahnuti energiju.

"Eterično ulje mandarine, među ostalim, smiruje i podiže raspoloženje duha i tijela, podiže koncentraciju. Jednostavno, uzmite ulje mandarine i udišite iz bočice tri puta dnevno po jednu minutu. Ili nakapajte nekoliko kapi na dlanove, protrljajte i udišite oko jedne minute. Nekoliko kapi možete nakapati na svoj šal, okovratnik od kaputa ili naprskati prostoriju u kojoj najduže boravite", kaže doktorka.

To ulje jača organizam i u borbi protiv bakterija pa jednu do tri kapi možete dodati i u čašu vode te ga popiti ili ga namažite na kožu na mjestu gdje se javila infekcija. Slično će djelovati ulje lavande ili limuna, dodaje dr. Ksenija Krajina Pokupec.

24sata.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.