Crnogorska i italijanska policija uspješno sarađuju
Stojanović – D’Angelo:

Stojanović – D’Angelo:

Crnogorska i italijanska policija uspješno sarađuju

Direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović sa saradnicima se danas sastao sa zamjenikom direktora Italijanske policije i generalnim direktorom za kriminalističku policiju prefektom Nikolom D’Angelom i njegovim saradnicima. Delegacije dvije policije su sastanak održale u prostorijama Uprave policije.

Saradnja policije dvije države ocijenjena je kvalitetnom i profesionalnom, kao i intenzivna i neposredna saradnja koju crnogorska policija ima sa oficirima za vezu Ambasade Republike Italije u Podgorici.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović je posebno istakao saradnju nacionalnih biroa Interpola Podgorica i Rim koja je rezultirala pronalaskom i lišenjem slobode lica koja su se potraživala na međunarodnom nivou, kao i razmjenom relevantnim podataka od važnosti za međunarodne operacije koje su sprovođene.

"Organizovani kriminal ne poznaje granice, konstatacija je sa sastanka, a italijanska policija ima veliko iskustvo u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Ključ uspješne borbe protiv organizovanog kriminala, kazao je prefekt Italijanske policje Nikolo D’Angelo, upravo je razmjena iskustava dvije policije na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju organizovanog kriminala, a crnogorska policija će imati podršku kolega iz Italije na unaprjeđenju kapaciteta u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Saradnja crnogorske i italijanske policije je do sada bila uspješna i u borbi protiv transnacionalnog i prekograničnog kriminala, a posebno u otkrivanju i sprječavanju krijumčarenja droga. Osim toga, italijanska policija je pružala podršku crnogorskoj policiji i značajnim donacijama koje u radu koristi granična policija.

Podrška italijanske policije kolegama u Crnoj Gori nastaviće se i u okviru projekta “Eurol 2“ koji je zvanično predstavljen danas a koji finansira Evropska unija. Projekat se realizuje kroz konzorcijum između italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Odjeljenja za javnu bezbjednost, Centralne uprave kriminalističke policije, Službe za međunarodnu policijsku saradnju i italijanskog Visokog sudskog savjeta kao i Kriminalističko – obavještajne službe Federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije. Opšti cilj projekta je dalje jačanje institucija provosuđa i organa za sprovođenje zakona kako bi kriterijumi za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji bili ispunjeni. Poseban cilj projekta je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kroz efikasniju istragu i krivično gonjenje koje će pružiti podršku Crnoj Gori u jačanju efikasnosti sudstva. Projekat traje tri godine. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.