Demokrate: Umjesto demokratske atmosfere kod nas se repetiraju pištolji, demoliraju vozila...
Demokrate

"Nastavlja se trend pada DPS-a"

Demokrate: Umjesto demokratske atmosfere kod nas se repetiraju pištolji, demoliraju vozila...

Juče je protekao najgori izborni dan u istoriji višepartijskog sistema u Crnoj Gori. Dan koji će biti upisan tamnim slovima kao dan kada smo kao država napravili nekoliko koraka unazad u odnosu na demokratska i savremena društva, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

"Umjesto mirne i demokratske atmosfere kakva bi trebalo da postoji na izborni dan u civilizovanim državama, kod nas se repetiraju pištolji, demoliraju vozila, tuku i maltretiraju kandidati za odbornike i poslanici, desetine motornih vozila bez registarskih oznaka kruže gradovima, bilo je aktivirano na desetine organizovanih kriminalnih grupa, oformljeni punktovi za kupovinu ličnih karata na više lokacija, grubo kršena pravila o radu biračkih odbora, uz prijetnje, ucjene i strah. Kada se nabroji i sklopi u jednu cjelinu sve ono što se juče događalo u Crnoj Gori, pomislili bi da su se izbori održavali u nekoj od afričkih država, a ne u zemlji koja pretenduje za punopravno članstvo u Evropskoj uniji", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Zbog svega navedenog, kako se doaje iz ove partije opunomoćeni predstavnici Demokratske Crne Gore u biračkim odborima na biračkim mjestima nijesu potpisali zapisnike o radu biračkih odbora.

"Međutim, ono što je naročito zabrinjavajuće jeste skandalozno ponašanje državnih organa. Ni nakon 48 časova, nije ni na informativni razgovor priveden Ivan Jovanović, lice koje je bilo jedno od onih koji su izvršili napad na poslanika Šaranovića i kandidate Demokrata za odbornike na Cetinju, ali je zato za manje od 15 minuta slobode lišen Mirko Bošković, kandidat Demokrata za odbornika, koji je lažno optužen da je pretukao aktivistu DPSa. Ne hapsi se grupa kriminalaca koji su prebili odbornika URAe, ali se na razgovor privode funckioneri opozicionih subjekata samo zato što sprječavaju vršenje krivičnih djela i zloupotreba", navodi se u saopštenju.

Uprava policije i MUP su se kako kažu Demokrate, "stavili u funkciju zloupotreba izbornih prava i sloboda građana, na način što nijesu dozvolili svojim službenicima da ostvare svoje biračko pravo samo zato što su procijenili da će glasati za Demokratsku Crnu Goru, odnosno da neće glasati za DPS".

"Ako uzmemo u obzir činjenicu da su Mojkovac, Cetinje, Petnjica i Tuzi tradicionalna uporišta DPS-a i ako su uprkos tome morali da se upotrebom svih raspoloživih sredstava i neviđenim zloupotrebama angažuju kako bi ostvarili pozitivan rezultat, to više govori o slabosti, a ne o uspjehu. Ako je DPS bio prinuđen da u svojim najvećim uporištima pokrene kompletnu mašineriju sa formalnim i neformalnim centrima moći da bi ostvario pozitivan rezultat, kako bi tek prošao u Podgorici, Pljevljima, Baru, Nikšiću I drugim gradovima Crne Gore? Uz sve to na Cetinju, u kome decenijama vlada, nastavlja se trend strmoglavog pada, a ovoga puta za čitavih tri mandata. 

Dakle, trend pada DPS-a, a rasta Demokrata niko ne može zaustaviti. Konkretno, na Cetinju DPS je izgubila 775 glasova u odnosu na prethodne izbore, a Demokrate su dobile 375 novih glasova, što predstavlja rast od 35%. U Tuzima DPS je pala za 764 glasa, a Demokrate su porasle 3 puta ili za 300%. U Mojkovcu su Demokrate porasle 3,5 puta ili za 350%, a u Petnjici smo ostvarili 5 puta bolji rezultat.

Ovo je čist dokaz da DPS strmoglavo pada još od hercegnovskih izbora, na kojima su ostvarili pad za 1000 glasova", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.