Odsustvom politike protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori
Foto: AA

Projekt "Podrška EU vladavini prava II":

Odsustvom politike protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori

Crna Gora kao članica NATO-a ima obavezu da svojim građanima obezbijedi dom u kojem će se sigurno osjećati, a odsustvo politike i nadmoć struke jedini su recept za uspješnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručeno je danas u Podgorici na projektu "Podrška EU vladavini prava II" (EUROL).

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Zoran Pažin kazao je da nastavak projekta EUROL pokazuje opravdanost uvjerenja crnogorskih institucija i EU da će realizacijom planiranih aktivnosti biti dodatno ojačani kapaciteti Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, javlja Anadolija.

pazin

Zoran Pažin, foto:AA

"Ohrabruje i podatak da će Crna Gora imati konkretne koristi i u oblasti podrške za razvoj infrastrukturnih kapaciteta, jer bi oko 500 hiljada eura trebalo biti usmjereno za nabavku opreme i usluga za potrebe institucija koje su ključne za jačanje vladavine prava", kazao je Pažin. 

Prema njegovim riječima, samo otvorenom saradnjom i partnerskim odnosom i uz jasne aktivnosti može se postići određeni cilj. 

"A naš osnovni cilj je članstvo u EU", dodao je Pažin. 

On je naglasio da je sigurnost svakog građanina na prvom mjestu i da je zbog toga politika aktuelne vlade opredijeljena na stvaranje uslova koji će omogućiti nesmetano koordinisanje svih službi za sprovođenje zakona. 

"Nulti stepen tolerancije prema kriminalu i korupciji je motiv kojim se vodimo prilikom kreiranja i sprovođenja politika za suprotstavljanje takvim devijantnim društvenim pojavama", naveo je Pažin. 

Kako je dodao, "trebamo biti svjesni da borba protiv organizovanog kriminala nigdje nije otpočeta ni završena preko noći". 

"Odsustvo politike i nadmoć struke u toj borbi vidim kao jedini recept za uspješnost", ocijenio je Pažin. 

Prema njegovim riječima, Crna Gora kao članica NATO-a, a u narednom perodu i kao EU, ima obavezu da građanima bude dom u kojem će se osjećati sigurno. 

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je da obezbjeđivanje kvalitetne ekspertize i značajna sredstva predviđena mehanizmom sektorske budžetske podrške doprinose daljem unapređenju kadrovskih i tehničkih kapaciteta crnogorskih institucija. 

mevludinnuhodzic

Mevludin Nuhodžić, foto: AA

"A sve u cilju naše spremnosti da se efikasnije borimo protiv organizovanog i teškog kriminala, nezakonitih migracija i terorizma", dodao je Nuhodžić. 

Prema njegovim riječima, MUP u odnosu na najvažniji cilj spoljnopolitički prioritet Vlade, članstvo u EU, predano sprovodi aktivnosti u pravcu jačanja bezbjednosnog sektora. 

Kako je dodao, projektom EUROL II, vrijednim oko tri miliona eura, obezbjeđuje se podrška specijalizovanim jedinicama Uprave policije i od nemjerljivog je značaja za razvoj stručnih kompetencija i inteziviranje agencijske saradnje. 

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović kazao je da je EUROL II usmjeren na tri glavna prioriteta.

pejovic

Aleksandar Andrija Pejović, foto:AA

Prvi je, kako je rekao, povećanje efikasnosti pravosuđa, organizacija praktičnih obuka za pravosuđe i podrška Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. 

"U drugom segmentu je fokus osnaživanje institucionalnih kapaciteta, djelotvorna primjena Zakona o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, borbi potiv pranja novca i upravljanju privremeno i trajno oduzetom imovinom", dodao je on. 

Pejović je naveo da bi treći dio projekta trebalo da ojača sposobnost boljeg planiranja i programiranja sredstava koje Crna Gora dobija od EU. 

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je projekt EUROL jasna indikacija da Evropska komisija želi da nastavi da podržava Crnu Goru u implementaciji reforme u oblasti vladavine prava. 

2017112722713680228237171Web

Foto: AA

On je istakao da je evidentan značajan napredak u poglavljima 23 i 24, ali da praktični efekti nisu dovoljni i bilans rezultata ostaje ograničen. 

"EU je ovdje da vam pruži podršku, ali na Crnoj Gori je da preuzme ove reforme i obezbijedi opipljive rezultate", poručio je Orav. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.